Viitorul războiului lui Putin, incert. Opinii „contradictorii” în Rusia cu privire la o nouă ofensivă majoră în Ucraina, spune SUA
-
20 Decembrie 2022 18:27
Există opinii contradictorii în Rusia cu privire la lansarea sau nu a unei contraofensive în Ucraina, a declarat marți un înalt oficial al Departamentului american de Stat, dar a reiterat că Washingtonul își va continua sprijinul pentru Kiev, indiferent de scenariul care va urma, relatează Reuters. Rusia s-ar pregăti pentru o nouă ofensivă majoră în Ucraina.
"Cu siguranță că există unii (în Rusia) care cred că ar dori să se desfășoare ofensive în Ucraina. Sunt alții care au întrebări reale cu privire la capacitatea Rusiei de a face acest lucru", a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului, reporterilor, scrie Hotnews.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus vineri în evaluarea sa că este posibil ca forțele rusești să creeze premisele unui atac dinspre Belarus către Ucraina, subliniind totuși că o invazie a trupelor lui Vladimir Putin dinspre Belarus nu este iminentă în acest moment.
Șeful forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus din ianuarie sau mai spre primăvară.
În acest context, Rusia ar încerca din nou să cucerească Kievul, după eșecul din luna februarie a anului curent.
Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat, luni, în timp ce Putin se vedea cu Alexandr Lukașenko, că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”.
Nu ar fi prima oară când ar exista opinii contradictorii la Kremlin
Totodată, informațiile privind opiniile contradictorii vin în contextul în care cu o zi înainte Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, spunea că au existat întârzieri inclusiv la invazia din 24 februarie.
Astfel, președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.
„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus el.
La trei luni de de când Rusia a început războiul în Ucraina, în mai, surse apropiate președintelui rus spuneau pentru Meduza că oamenii lui Putin discutau deja despre cine îl va înlocui pe acesta.
„Aproape nimeni nu este mulțumit de Putin. Afacerile și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor – nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni ”, spunea o sursă Meduza în mai despre starea de spirit în rândul elitelor ruse, care a subliniat că există nemulțumire față de ritmul „operațiunii speciale”.
Opiniile contradictorii în ceea ce privește lansarea unei noi ofensive majore vin foarte probabil și pe fondul furnizării constante de arme pentru Ucraina dinspre Occident și a eșecurilor constante ale Kremlinului pe fronturile din Ucraina.
Cu toate acestea, Rusia nu este nici ea chiar fără aliați în ceea ce privește furnizarea armelor necesare pentru a continua războiul.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că țara sa va mări producția „celor mai puternice arme”, iar toate informațiile arată că Iranul furnizează drone Rusiei pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei.
Totodată, există și informații cum că Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor impune de occident.