Viitorii studenți care vor să-și facă studiile peste Prut, așteptați la Târgul Universităților din România

  • 03 Iulie 2023 14:25
Viitorii studenți care vor să-și facă studiile peste Prut, așteptați la Târgul  Universităților din România

La Chișinău, s-a dat startul Târgului Universităților din România, Ediția a XII-a, eveniment care se desfășoară la această oră pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare. Astfel, absolvenții de licee care doresc să-și continue studiile peste Prut pot afla mai multe despre condițiile de admitere, dar și despre facilitățile pe care le oferă universitățile românești, direct de la reprezentanții universităților din România din orașele Iași, Constanța, Arad și Petroșani, transmite Radio Chișinău.

La Chișinău, s-a dat startul Târgului Universităților din România, Ediția a XII-a, eveniment care se desfășoară la această oră pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare. Astfel, absolvenții de licee care doresc să-și continue studiile peste Prut pot afla mai multe despre condițiile de admitere, dar și despre facilitățile pe care le oferă universitățile românești, direct de la  reprezentanții universităților din România din orașele Iași, Constanța, Arad și Petroșani, transmite Radio Chișinău.

Tinerii care vor merge la studii în România vor beneficia de burse majorate, din acest an, a subliniat președintele Federației Tinerilor Basarabeni din România,  Cristin Murafa.

Aici ne referim în primul rând la mărirea burselor de către statul român pentru românii de pretutindeni. Începând cu anul universitar, 2023-2024, cei care se vor înscrie la studii în România vor profita de burse mărite la fiecare universitate, majoritatea burselor vor fi în jur la 700-800 de lei românești pe lună sau poate mai mult. Pentru cei care vor depune actele la doctorat bursa va fi în jur de 1.800 de lei”, a spus Cristin Murafa.

Reprezentantul studenților în consiliu de administrație al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, Ioan Ursache, a declarat că instituția beneficiază de dotări care vor ridica nivelul de instruire a studenților, ca viitori ingineri sau arhitecți.

„O Universitate ce însumează un număr de 11 facultăți. Prezintă un mediu prietenos, deja având un număr foarte mare de colegi din Republica Moldova. Încercăm să ținem o relație cât se poate de apropiată față de Federația Tinerilor Basarabeni. Universitatea dispune de un campus foarte bine actualizat, cu tendințe de înnoire constantă. Aveți șansa ca venind în Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași să vă puteți desăvârși atât pe plan profesional, cât și prin activități de voluntariat”, a declarat Ioan Ursache.

Universitatea din Petroșani este una mică, dar cu o comunitate mare a basarabenilor, peste 300 de studenți, iar Petroșani este o zonă montană răcoroasă și frumoasă, a menționat reprezentantul instituției, Cozma Bogdan.

Avem în cadrul universității trei facultăți. Pentru studenții din Republica Moldova avem 75 de locuri, dintre care 55 de locuri cu bursă și 20 de locuri fără bursă, toate sunt bugetate de statul român și condițiile de cazare sunt foarte bune în campusul universitar”, a spus Cozma Bogdan.

Târgul Universităților din România, va continua marți 4 iulie la Ungheni, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, miercuri 5 iulie la Bălți, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și joi 6 iulie la Cahul, în incinta Universității de stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău