Viitoarea vizită a Maiei Sandu la Moscova nu trebuie privită cu mari așteptări, politolog

  • 12 Septembrie 2019 08:40
Viitoarea vizită a Maiei Sandu la Moscova nu trebuie privită cu mari așteptări, politolog

Politologul Igor Volnițchi consideră că de la viitoarea vizită a prim-ministrei Maia Sandu nu trebuie să existe mari așteptări. Cea mai mare realizare va fi însuși faptul că va avea loc această vizită.

Totodată, deputatul socialist Bogdan Țîrdea afirmă că vizita prim-ministrei la Moscova va amplifica rezultatele pozitive obținute în relația cu Federația Rusă. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi este de părere că dialogul dintre Rusia și Republica Moldova trebuie să se formeze pe bază de respect reciproc, transmite IPN.

„Trebuie să se țină cont de faptul că politica externă, fie că este vorba despre relațiile cu SUA, Rusia, Ucraina, România, trebuie să se bazeze pe respectul reciproc și pe încredere. Dacă acești doi factori nu vor exista, atunci orice politică externă pur și simplu nu va oferi rezultatul așteptat”, a menționat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi consideră că dialogul cu Federația Rusă este necesar pentru a rezolva problemele pe bază de respect reciproc și respectarea intereselor. În opinia lui, Rusia și Occidentul au obosit de la confruntarea permanentă între ele și încearcă pe baza Republicii Moldova mai multe scenarii. Parlamentarul nu se arată foarte optimist în ceea ce privește declarațiile Rusiei cu privire la lichidarea munițiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene pentru că, potrivit lui, asemenea discuții au mai avut loc, însă nu s-au încheiat cu succes.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea susține că vizita Maiei Sandu la Moscova va amplifica rezultatele pozitive obținute în relația cu Federația Rusă. Parlamentarul s-a referit la prețul pentru gazul livrat de Rusia Republicii Moldova, accesul pe piața rusească a mai multor întreprinderi, asigurarea socială a migranților moldoveni. „Noi intrăm în zona normalității. În sensul că ne străduim să avem relații strategice normale cu principalii noștri partenerii. Cel puțin, a început să lucreze comisia interparlamentară. În plus, nu mai avem cazuri de expulzare de jurnaliști și diplomați și fenomenul declarării persoanelor non-grata”, spune Bogdan Țîrdea. Deputatul speră că rezultatul vizitei prim-ministrei la Moscova va fi foarte pozitivă pentru că reprezintă puterea executivă și are în mâini toate pârghiile reale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău