Viena | Cel puțin un „terorist islamist” ar sta în spatele atacurilor, iar bilanțul victimelor a crescut la patru

  • 03 Noiembrie 2020 10:00
Viena | Cel puțin un „terorist islamist” ar sta în spatele atacurilor, iar bilanțul victimelor a crescut la patru

Atacurile din centrul Capitalei Austriei, Viena, în care bărbați înarmați au ucis și au rănit mai multe persoane, au fost comise de cel puțin un "terorist islamist", a declarat marți ministrul austriac de interne Karl Nehammer, citat de Reuters, transmite Agerpres.

Într-o conferință de presă televizată dimineață devreme, Nehammer a repetat apelurile ca oamenii să rămână în case, spunând că unul dintre atacatori care purta o centură explozivă ce s-a dovedit a fi falsă era un simpatizant al Statului Islamic.

Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști, care încă sunt în căutarea a cel puțin unui alt bărbat înarmat.

"Am avut un atac ieri seară (luni seara - n.r.) comis de cel puțin un terorist islamist", a declarat Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică austriacă.

Bărbați înarmați au atacat luni în șase locuri din centrul Vienei, începând din fața sinagogii principale. Martori au descris indivizii care trăgeau în mulțimea din baruri cu puști automate, în timp ce mulți oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel național din cauza COVID-19.

Poliția a confirmat marți că trei civili au fost uciși în atacuri - doi bărbați și o femeie - și alți 15 răniți, inclusiv un ofițer de poliție. Însă agenția de presă austriacă APA a relatat marți dimineața că o a patra victimă rănită în atacul de luni seară a murit. Și ziarul Kurier a transmis că o a patra persoană a decedat, citându-l pe primarul Vienei, Michael Ludwig.

Poliția a blocat o mare parte din centrul istoric al Vienei în timpul nopții, îndemnând publicul să se adăpostească. Mulți au căutat refugiu în baruri și hoteluri, în timp ce transportul public în tot centrul vechi a fost oprit.


Foto: (c) CHRISTIAN BRUNA/EPA



Mai multe locuințe au fost percheziționate și au fost efectuate arestări, potrivit APA - preluată de Reuters - care a citat Ministerul de Interne austriac. Perchezițiile de marți dimineață au legătură cu atacatorul care a fost ucis, potrivit sursei citate.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz va organiza o reuniune specială a cabinetului și se va adresa națiunii marți dimineața, anunță dpa. Kurz va desfășura o videoconferință cu cabinetul său la ora locală 09:00 (08:00 GMT), iar apoi se va adresa populației la ora locală 10:00, a relatat APA.

Capitala Austriei a fost scutită până acum de atacuri ucigașe ale militanților care au lovit Parisul, Londra, Berlinul și Bruxellesul, în ultimii ani.

Oskar Deutsch, șeful comunității evreiești din Viena, care are birouri adiacente sinagogii pe o stradă îngustă pietruită, a declarat pe Twitter că nu este clar dacă templul sau birourile au fost vizate, dar că ele erau închise în acel moment.

Videoclipuri au circulat pe rețelele sociale cu un bărbat înarmat care alerga pe o stradă strigând. O altă înregistrare video arăta un bărbat împușcând o persoană în fața a ceea ce părea a fi un bar de pe strada pe care se află sinagoga.

Condoleanțe au venit din toată lumea, cu oficiali de top din Uniunea Europeană, Franța, Norvegia, Grecia și Statele Unite care și-au exprimat șocul după atacuri.

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că "suntem alături de populația Vienei prin rugăciunile noastre după încă un act josnic de terorism în Europa".

Candidatul democrat la președinția SUA Joe Biden a condamnat ceea ce el a numit un "atac terorist oribil", adăugând: "Trebuie să fim cu toții uniți împotriva urii și violenței".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău