Videoconferința miniștrilor sănătății ai UE din 12 mai 2020

  • 12 Mai 2020 08:13
Videoconferința miniștrilor sănătății ai UE din 12 mai 2020

Miniștrii sănătății ai Uniunii Europene (UE) se reunesc la 12 mai 2020, în sistem videoconferință, pentru a lua în discuție impactul pandemiei de COVID-19 asupra accesului la medicamente, conform site-ului Consiliului UE.

Cu privire la accesul la medicamente, accentul este pus, în cadrul reuniunii, pe metodele de evitare a penuriei și pe asigurarea disponibilității medicamentelor.

De asemenea, miniștrii sănătății ai UE vor furniza un feedback inițial cu privire la viitoarele acțiuni în acest domeniu, în special cele având drept țintă dezvoltarea unei strategii farmaceutice pentru Europa.

Anterioara reuniune a miniștrilor sănătății s-a desfășurat la 15 aprilie 2020, tot în sistem videoconferință, și a fost o reuniune informală, informează site-ul președinției croate a UE, https://eu2020.hr/.

În cadrul reuniunii din 15 aprilie, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a prezentat orientările generale cu privire la aprovizionarea optimă și rațională cu medicamente, astfel încât să se evite penuriile pe piața UE.

Președinta Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a prezentat, totodată, cea mai recentă evaluare a ECDC privind riscul de coronavirus COVID-19.

Nu în ultimul rând, la reuniunea din 15 aprilie, președinția croată a Uniunii a subliniat importanța cooperării între statele membre și a statelor cu instituțiile europene, pentru a facilita o abordare comună a strategiilor de ieșire din criză, cu scopul de a reduce impactul socio-economic al pandemiei.

Răspunsul UE la pandemia de COVID-19 se axează pe patru priorități: limitarea răspândirii virusului, asigurarea furnizării de echipamente medicale, promovarea cercetării pentru tratamente și vaccinuri, sprijinirea locurilor de muncă, a întreprinderilor și a economiei.

Dintre măsurile deja luate la nivelul UE în vederea îndeplinirii celor patru priorități majore, amintim: restricționarea temporară coordonată a călătoriilor neesențiale către UE timp de 30 de zile; descurajarea deplasării cetățenilor europeni în afara UE; activarea de către Consiliu a mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR); achiziții publice comune, în valoare totală colectivă de până la 1,5 miliarde euro, pentru măști de protecție și alte echipamente individuale de protecție; mobilizarea de fonduri de cercetare pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri (peste 380 milioane de euro); Pachet de sprijin pentru locuri de muncă și lucrători, întreprinderi și statele membre în valoare de 540 miliarde de euro; sprijinirea cetățenilor UE blocați în străinătate, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/

***
Miniștrii sănătății se reunesc, la nivelul Consiliului UE, în cadrul Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori.

Formațiunea Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) este una dintre cele zece formațiuni ale Consiliului, al cărei scop este acela de a urmări să ridice nivelul de ocupare a forței de muncă și de a ameliora condițiile de viață și de muncă, asigurând o protecție sporită a sănătății umane și a consumatorilor pe teritoriul UE.

Consiliul EPSCO reunește miniștrii cu atribuții în domeniul ocupării forței de muncă, al afacerilor sociale și al politicilor în materie de sănătate și de protecție a consumatorilor din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă, de asemenea, comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată. De obicei, EPSCO se reunește de patru ori pe an, două dintre reuniuni fiind dedicate exclusiv subiectelor privind ocuparea forței de muncă și politica socială, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău