Videoconferința miniștrilor afacerilor europene din 26 mai 2020

  • 26 Mai 2020 08:30
Videoconferința miniștrilor afacerilor europene din 26 mai 2020

Miniștrii afacerilor europene se reunesc la 26 mai, în sistem videoconferință, în cadrul Consiliului Afaceri Generale, pentru a discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește coordonarea măsurilor de relaxare în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, informează site-ul Consiliului Uniuni Europene, preluat de Agerpres.

Miniștrii vor desfășura, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o redresare economică și socială cuprinzătoare a UE, inclusiv cu privire la un buget ajustat al UE pe termen lung.

În vederea redresării economice și sociale a UE în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, la nivelul UE au fost adoptate mai multe măsuri, între care: Cadrul temporar privind ajutoarele de stat, pentru a ajuta statele membre să își susțină economiile în contextul pandemiei de COVID-19 (19 martie, 8 mai 2020); instituirea instrumentului de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie în cadrul Mecanismului european de stabilitate (8 mai), prin care statele membre pot împrumuta până la 2% din PIB-ul lor pentru a finanța costuri directe și indirecte de asistență medicală, vindecare și prevenire din cauza pandemiei COVID-19; acordul politic privind SURE, un instrument temporar menit să-i ajute pe lucrători să-și păstreze locurile de muncă în timpul crizei (19 mai 2020) etc.

Totodată, în videoconferința din 26 mai, Comisia Europeană va informa miniștrii cu privire la pregătirea raportului anual privind statul de drept în UE, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Raportul anual privind statul de drept este una dintre inițiativele majore ale programului de lucru al Comisiei pentru 2020, făcând parte din amplul mecanism european privind statul de drept anunțat în orientările politice ale președintei von der Leyen. Raportul se va referi la toate statele membre, a căror situație va fi raportată anual de către Comisia Europeană. Mecanismul privind statul de drept va acționa ca instrument preventiv și va monitoriza evoluțiile semnificative, atât pozitive, cât și negative, cu privire la respectarea statului de drept în statele membre, potrivit https://ec.europa.eu/.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al UE, în varianta miniștrilor afacerilor europene, a avut loc la 22 aprilie 2020, și s-a desfășurat tot în sistem videoconferință, notează https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea a fost dedicată discutării măsurilor adoptate de Uniunea Europeană și de statele membre pentru gestionarea crizei COVID-19. Discuțiile au vizat, de asemenea, aspecte privind cele două documente strategice comune propuse de Comisia Europeană și președintele Consiliului European: Foaia de parcurs privind ridicarea măsurilor restrictive impuse în contextul COVID-19 și Foaia de parcurs pentru relansare, care vor fi abordate inclusiv la nivelul liderilor europeni, conform https://www.mae.ro/.

***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut.
Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, publicat pe https://eur-lex.europa.eu/

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău