Videoconferința miniștrilor afacerilor europene din 16 iunie 2020

  • 16 Iunie 2020 08:55
Videoconferința miniștrilor afacerilor europene din 16 iunie 2020

Miniștrii afacerilor europene din Uniunea Europeană (Consiliul Afaceri Generale al UE) se întâlnesc, în cadrul unei videoconferințe, pe 16 iunie 2020, pentru a pregăti Consiliul European din 19 iunie și pentru a discuta despre un fond de redresare care să răspundă crizei COVID-19 și noul buget pe termen lung al UE, conform https://www.consilium.europa.eu/ro.

Crearea unui fond de redresare pentru a răspunde crizei COVID-19 a fost decisă de Consiliul European la 23 aprilie 2020, acest organism însărcinând Comisia să prezinte o propunere urgentă, care să clarifice și legătura dintre fond și bugetul UE pe termen lung (Cadrul Financiar Multianual - CFM).

La 10 martie 2020, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus un buget al UE pentru perioada 2021-2027 de 1,074% din Produsul Național Brut (PNB) sau 1.095 de miliarde de euro. Parlamentul European vrea un buget mult mai ambițios, de 1,3% din PNB, iar propunerea Comisiei Europene pornea de la un nivel de 1,1% din PNB. PE a atras atenția, în mai multe rânduri, asupra adoptării de către Comisie a unui plan de urgență cât mai rapid, luând în considerare întârzierile pentru un acord asupra CFM în timp util din cauza crizei COVID-19.

De asemenea, miniștrii vor lua în discuție relațiile dintre UE și Regatul Unit și stadiul negocierilor dintre cele două părți, în contextul perioadei de tranziție în care se află Regatul Unit ca urmare a părăsirii UE și în vederea implementării Acordului de retragere. Mai multe runde de negocieri UE-Regatul Unit au avut loc între cele două părți, în lunile martie, aprilie, mai și iunie 2020. În urma acestora, Regatul Unit și-a făcut cunoscută poziția potrivit căreia nu dorește o extindere a perioadei de tranziție, informează site-urile https://www.consilium.europa.eu/ și https://ec.europa.eu.

Nu în ultimul rând, în cadrul videoconferinței, viitorul trio al președinției UE (Germania, Portugalia și Slovenia) va prezenta programul pe 18 luni al Consiliului UE ce se va întinde pe intervalul 1 iulie 2020-31 decembrie 2021.

***

Anterioara reuniune a miniștrilor afacerilor europene (Consiliul Afaceri Generale) a avut loc la 26 mai 2020, în regim de videoconferință. Între altele, în cadrul întâlnirii, Comisia a informat miniștrii de resort cu privire la stadiul pregătirii primului raport anual privind statul de drept în UE, planificat pentru luna septembrie. În context, Comisia a subliniat că raportul, al cărei scop este asigurarea obiectivității și a egalității de tratament în privința tuturor statelor membre, rămâne o prioritate pentru instituție.

***

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, publicat pe https://eur-lex.europa.eu/.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău