Videoconferința miniștrilor afacerilor de externe ai UE din 15 mai 2020

  • 15 Mai 2020 08:50
Videoconferința miniștrilor afacerilor de externe ai UE din 15 mai 2020

Miniștrii afacerilor externe din Uniunea Europeană (UE) se reunesc, la 15 mai, în sistem videoconferință, pentru a discuta, printre altele, despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, impactul pandemiei COVID-19, situația din zona de Est a Mediteranei, Balcanii de Vest și Sudan, conform site-ului Consiliului UE, preluat de Agerpres.

Legat de procesul de pace din Orientul Mijlociu, UE are un angajament ferm și unit față de o soluție negociată și viabilă bazată pe coexistența a două state, care să ia în considerare aspirațiile legitime ale palestinienilor și ale israelienilor, respectând toate rezoluțiile relevante ale ONU și parametrii conveniți la nivel internațional, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

În privința Balcanilor de Vest, la recentul Summit UE-Balcanii de Vest, din 6 mai 2020, liderii UE și-au reafirmat susținerea fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest. În contextul pandemiei COVID-19, UE a mobilizat un pachet de peste 3,3 miliarde euro către Balcanii de Vest, pentru sprijinirea sectorului sănătății și a redresării sociale și economice, amintește sursa citată.

În ceea ce privește situația din zona de Est a Mediteranei, UE a instituit, încă din noiembrie 2019, un cadru pentru măsuri restrictive ca răspuns la activitățile de foraj ilegale ale Turciei în zona de est a Mării Mediterane. Măsurile restrictive constau în interdicția de a călători în UE și înghețarea activelor.

Situația din Sudan este un alt aspect luat în discuție de către miniștrii de externe ai UE. În acest sens, Consiliul a adoptat, la 30 aprilie 2020, concluzii în care se afirmă hotărârea UE de a sprijini populația din Sudanul de Sud în căutarea păcii și a prosperității. UE salută formarea Guvernului de tranziție, de unitate națională (R-TGoNU) în Sudanul de Sud, considerând că este o etapă esențială în vederea unei păci de lungă durată. Organizarea de alegeri generale libere și credibile la sfârșitul perioadei de tranziție va fi un alt pas către stabilitate, a mai precizat Consiliul în concluziile din 30 aprilie.

Videoconferința din 15 mai 2020 va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

***

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) s-a desfășurat la 22 aprilie 2020, tot în sistem videoconferință. Cu privire la răspunsul la pandemia de COVID-19, Înaltul Reprezentant a informat atunci miniștrii de resort cu privire la eforturile depuse, în prezent, pentru repatrierea cetățenilor europeni blocați în străinătate, pentru combaterea dezinformării și pentru punerea în aplicare a așa-numitului pachet "Echipa Europa". În acel context, miniștrii au discutat, în special, despre posibilitatea creării unui pod aerian umanitar al UE pentru furnizarea de echipamente legate de coronavirus și a facilitării circulației personalului umanitar, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***

Consiliul Afaceri Externe este una dintre cele zece formațiuni ale Consiliului Uniunii Europene, fiind responsabil de acțiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar. Consiliul Afaceri Externe este format din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE, însă, în funcție de ordinea de zi, îi poate reuni și pe miniștrii apărării, miniștrii competenți în materie de dezvoltare sau pe cei ai comerțului. Consiliul Afaceri Externe se reunește o dată pe lună. Președinția Consiliului Afaceri Externe este asigurată, de regulă, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, însă acesta poate fi înlocuit de membrul din cadrul Consiliului Afaceri Externe care reprezintă statul ce deține președinția semestrială, prevede Regulamentul de Procedură al Consiliului UE.

Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, împuternicit să angajeze guvernul statului pe care îl reprezintă și să exercite dreptul de vot, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, prezentat pe eur-lex.europa.eu. Deși se reunește în diferite formațiuni în funcție de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanților permanenți ai statelor membre (Coreper) și de comitete și grupuri de lucru specializate. Consiliul este, de asemenea, asistat de Secretariatul General, aflat sub autoritatea unui secretar general. Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. AGERPRES/ (Documentare-

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău