VIDEO | Zilele Filmului Românesc se extind la Călărași, Cahul și Nisporeni

  • 21 Octombrie 2019 10:34
VIDEO | Zilele Filmului Românesc se extind la Călărași, Cahul și Nisporeni

Zilele Filmului Românesc (ZFR), devenite un eveniment cinematografic de tradiție în Republica Moldova, se extind în premieră în acest an în alte trei orașe, după o a cincea ediție de succes la Chișinău. Potrivit unui comunicat al instituției, câteva dintre cele mai apreciate filme românești vor putea fi văzute la sfârșitul acestei săptămâni la Călărași, urmând ca evenimentul să continue la începutul lunii noiembrie la Cahul și Nisporeni. Intrarea la proiecții este liberă.

ZFR dă astfel șansa publicului cinefil și din alte orașe ale Republicii Moldova să vadă câteva dintre reușitele cinematografiei din România, de azi și de ieri.

Documentarul de succes „Călărași – un ținut la poarta Raiului” (2018), al regizorului Dumitru Grosei din Republica Moldova, va deschide, vineri seară, Zilele Filmului Românesc la Călărași, în prezența echipei și a mai multor invitați, se mai spune în comunicat.

Tot la Călărași vor putea fi văzute filmul polițist „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes și propus de România la Premiile Oscar, drama „Orizont” (2015), de Marian Crișan, adaptare modernă după nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, și filmul clasic „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan, care îl are în rolul principal pe marele actor cu origini basarabene Ilarion Ciobanu.

La Călărași, proiecțiile vor avea loc timp trei zile, de vineri până duminică, la Casa de Cultură din localitate.

La Cahul, evenimentul se va desfășura la Teatrul „B. P. Hasdeu” în zilele de 1 și 2 noiembrie, când vor putea fi văzute trei filme extrem de așteptate. Este vorba de comedia romantică „Povestea unui pierde-vară” (2018), regizată de Paul Negoescu și cu actorul Alexandru Papadopol în rolul principal, „Orizont” (2015), de Marian Crișan, și „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan.

Aceleași trei filme - „Povestea unui pierde-vară” (2018), „Orizont” (2015) și „Răscoala” (1965) - vor putea fi văzute și la Casa de Cultură din Nisporeni, în zilele de 9 și 10 noiembrie.

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei și casa de producție Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan.

Evenimentul  este finanțat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Consiliul Raional Călărași și Balkan Pharmaceuticals.

Parteneri și sponsori: DACIN SARA, Symbol Media, Moldox, Lucru Manual Moldova, Idegraf, Salpan, Print Caro.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Radio Chișinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Cotidianul.md, Diez, Zugo, Locals.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău