VIDEO WatchDog | Top 5 persoane publice din R.Moldova care distribuie fake-uri despre COVID-19

  • 09 Iunie 2020 16:10
VIDEO WatchDog | Top 5 persoane publice din R.Moldova care distribuie fake-uri despre COVID-19

În toată lumea, pandemia COVID-19 a produs teren fertil pentru dezinformarea legată de sănătate și proliferarea 5G, anti-vaccinurilor și alte teorii ale conspirației. Multe dintre acestea și-au găsit, de asemenea, drum în sfera informațională și a R.Moldova.

WatchDog.md a publicat top cinci cele mai vizibile persoane publice pe online care promoveză teorii conspiraționale, care circulă pe internet și nu au la bază nici o dovadă științifică.

1. Episcopul Markel își îndeamnă enoriașii să refuze veccinarea împotriva COVID-19, preotul îi cheamă să nu ia în serios nici boala în sine, spunând că este inventată.

Capii bisericii ortodoxe de la Chișinău, care se supun ierarhic Patriarhiei ruse, îl acuză pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, că ar fi ”principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță”.

Totodată, și Mitropolia Moldovei, subordonată ierarhic Patriarhiei de la Moscova, a difuzat un comunicat în care se opune vaccinării împotriva noului coronavirus și invocă teorii conspiraționiste legate de tehnologia 5G și multimiliardarul Bill Gates. 

2. Iurie Roșca îl acuză pe Bill Gates de satanism, ocultism și crime împotriva umanității. Politicianul promovează falsa teză, potrivit căreia ar exista o legătură dintre tehnologia 5G și coronavirus. 

3.  Ion Varaniță, trainer de dezvoltare personală și autorul cărții „Cum să devii bogat”, susține că, COVID -19 a fost creat pentru a facilita instalarea tehnologiilor 5G și vaccinarea obligatorie.

Și persoane influiente din Instagram, s-au lasat tentați de fake-uri despre vaccinul, deocamdată inexistent.

4. Bloggerița Ketty Back, cu peste 200 mii de urmăritori, s-a arătat îngrijorată de pericolul „cipizării masive”.

5. Nutriționista Corina Dascălu, populară în R.Moldova, dar și peste Prut îi îndeamnă pe urmăritorii săi să nu se testeze la COVID-19, să nu respecte carantina și să nu se vaccineze.

Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în vecinătatea estică a UE, au apărut teorii ale conspirației, informații înșelătoare și dezinformare. Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia oferă noi oportunități de a dezvolta narațiunile existente de dezinformare și de a inventa altele noi, potrivit unui studiu realizat de Serviciul European de Acțiune Externă. Acesta face referire la mai multe campanii de dezinformare în spațiul Parteneriatului Estic, inclusiv la cea legată de riscurile pentru sănătate a tehnologiei 5G, campania anti-vaccinuri și alte teorii ale conspirației.

Este de menționat că instituțiile care se ocupă cu dezmințirea falsurilor din presă și rețele de socializare au demonstrat în multe articole că acuzațiile împotriva lui Bill Gates sau impactul tehnologiei 5G asupra sănătății sunt nefondate. De asemenea, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a dezmințit informațiile privind existența unei legături între implementarea noii generații de tehnologii 5G și evoluția pandemiei COVID-19, precizând că nu există nicio dovadă în acest sens. Noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, prin strănut, tuse sau expirație. Tehnologia 5G se bazează pe frecvența radio și nu creează viruși, a precizat ANSP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău