VIDEO | Vladimir Putin, despre un eventual război nuclear: Noi vom merge în Rai ca martiri, iar agresorii vor pieri

  • 19 Octombrie 2018 10:26
VIDEO | Vladimir Putin, despre un eventual război nuclear: Noi vom merge în Rai ca martiri, iar agresorii vor pieri

Rușii 'vor merge în Rai' în caz de război nuclear, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, negând orice ambiții războinice, dar avertizând că orice agresor care va dori să lovească țara sa cu arma atomică va fi 'distrus', potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Agresorul trebuie să înțeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor pieri pur și simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască', a spus Putin la o conferință a clubului de discuții Valdai pe tema 'Lumea în care vom trăi: stabilitatea și dezvoltarea în secolul XXI', ce se desfășoară în aceste zile la Soci (sud-vest), potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Dacă un astfel de război nuclear se va produce, Rusia nu 'poate fi inițiatoarea unei astfel de catastrofe, căci noi nu avem un concept de lovitură preventivă', a nuanțat președintele rus.

'Concepția noastră este răspuns la o eventuală lovitură. Aceasta înseamnă că suntem pregătiți și vom recurge la arma nucleară doar atunci când vom fi siguri că un agresor potențial a lovit teritoriul nostru', a explicat Putin, subliniind că utilizarea armelor nucleare echivalează cu o catastrofă globală, iar Rusia nu poate fi inițiatorul ei, conform agențiilor TASS și RIA Novosti.

Rusia reproșează SUA noua lor doctrină nucleară adoptată la începutul anului 2018, calificată drept 'belicoasă' și 'antirusească', ce vizează să doteze armata americană cu noi arme nucleare cu putere redusă, amintește AFP.

Vladimir Putin a ordonat în 2016 forței nucleare a Rusiei și o modernizare a armamentului, ca răspuns la consolidarea prezenței militare a NATO la frontierele sale, percepută de Moscova ca o amenințare.

El s-a lăudat într-un discurs în fața parlamentului rus în martie cu noile arme 'invincibile' dezvoltate de țara sa, suscitând temeri privind declanșarea unei noi curse a înarmării cu SUA.

Doctrina militară rusă nu menționează posibilitatea unui 'atac preventiv' cu utilizarea de ogive nucleare. Rusia își rezervă dreptul să-și utilizeze arsenalul în caz de agresiune împotriva teritoriului său sau a aliaților săi ori în caz de 'amenințare la adresa existenței statului', amintește AFP.

Rusia, cu sistemul său de apărare și cu populația sa, este pregătită să-și apere suveranitatea și nu se teme de niciun conflict, a ținut să menționeze președintele rus. 'De niciunul!', a răspuns Putin, întrebat de care conflict se teme Moscova astăzi. 'În genere, nu este teamă de nimic - o țară cu un asemenea teritoriu, cu un astfel de sistem de apărare, cu o astfel de populație, care este gata să își apere independența, suveranitatea. De ce să ne fie teamă ?', a întrebat retoric Putin, remarcând că nu în orice țară există o asemenea dedicație a cetățenilor de a-și da viața pentru patrie. 'Noi o avem și aceasta ne dă încredere că putem sta liniștiți', a spus el.

Cu toate acestea, Rusia nu va aduce lumea în pragul unei crize pentru a-și atinge propriile obiective, a asigurat președintele Federației Ruse, a cărui intervenție la sesiunea de la Valdai este difuzată în direct de mai multe canale de televiziune ruse, potrivit TASS.

'Escaladarea situației și isteria nu sunt metodele noastre', a spus Putin, comentând cu privire la posibilitățile de a provoca o criză de amploare pe plan internațional pentru a realiza anumite obiective de politică externă, făcând abstracție de anexarea Crimeii și de conflictul din estul Ucrainei, în condițiile în care Rusia este acuzată de Occident și Kiev că-i sprijină pe toate planurile, inclusiv militar, pe rebelii separatiști.

Referitor la relațiile cu SUA, președintele rus a declarat că omologul său american Donald Trump aspiră la o stabilizare a relațiilor cu Federația Rusă. 'Din punctul meu de vedere, actualul președinte (al SUA) este orientat spre stabilizare și o îndreptare a relațiilor ruso-americane. Să vedem cum va evolua situația în continuare. În orice caz, suntem pregătiți pentru acest lucru în orice moment', a asigurat liderul rus, citat de TASS.

De asemenea, Vladimir Putin nu exclude rezolvarea crizelor politice din SUA în câțiva ani și atunci și retorica antirusească se va diminua, în opinia sa. 'Se va întâmpla sau nu după alegerile din Congres ? Nu știu încă, dar poate. Sau se va întâmpla în 2020, când vor avea loc viitoarele alegeri prezidențiale ale SUA', a admis președintele rus, adăugând că noul lider american 'nu va trebui să privească în mod constant la cei care speculează retorica antirusească'.

Cât despre tensiunile pe plan internațional, în contextul în care Rusia este acuzată ba de otrăvire cu agent neurotoxic în Marea Britanie, ba de atacuri cibernetice în SUA și Europa, Putin a spus că Moscova este acuzată fără a fi prezentate dovezi împotriva sa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău