VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: O femeie, împreună cu copilul său, au fugit din spital, deși, erau suspectați de infecție cu COVID-19

  • 12 Martie 2020 10:12
VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: O femeie, împreună cu copilul său, au fugit din spital, deși, erau suspectați de infecție cu COVID-19

Treizeci de cazuri suspecte de infecție cu COVID-19 sunt înregistrate în prezent, în Republica Moldova. Printre acestea se numără și nouă copii, potrivit anunțului făcut în această dimineață de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 11 de persoane au fost internate la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, restul fiind plasate la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală.

Rezultatele probelor prelevate de la cele 30 de persoane suspecte de infecția cu coronavirusul de tip nou urmează să fie făcute publice pe parcursul zilei de astăzi.

Cât privește primul bolnav infectat cu COVID-19, ministrul Muncii a informat că starea de sănătatea a acestuia se îmbunătățește. În cazul celorlalte trei persoane, starea lor de sănătate este de gravitate medie.

Viorica Dumbrăveanu a menționat și despre un caz înregistrat, ieri, când o mamă, împreună cu copilul său, au fugit din spital, deși, erau suspectați de infecție cu COVID-19. În prezent, aceasta este căutată de poliție. În context, ministrul Sănătății a făcut apel către populație să manifeste responsabilitate și să nu expună riscului persoanele din jur.

In cazul mamei este vorba despre o iresponsabilitate față de sine și față de copil, dar și față de cei din jur. Ne pare rău că ajungând în cadrul instituției medicale prin niște înșelăciuni, a părăsit-o. A fost o situația chiar neplăcută care s-a declanșat. Acum trebuie să fie căutată de către organele de poliție, a spus Viorica Dumbrăveanu.  

Autoritățile din sănătate insista ca persoanele care vin din țările cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus să se autoizoleze la domiciliu pe un termen de cel puțin 14 zile.

Sigur că este responsabilitatea fiecăruia, pentru că, vă dați seama, nu putem să punem la ușa fiecăruia care este în regim de autoizolare un medic sau un angajat al poliției. La momentul actual nu există temei pentru controale. La moment există doar monitorizarea medicului, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19, ministrul Sănătății a menționat că în unele instituții accesul și numărul persoanelor ar putea fi reglementat. În special, este vorba despre centrele comerciale sau supermarket-uri, unde se înregistrează un flux mare de persoane.

Totodată ministerul sănătății nu recomandă efectuarea testelor rapide pentru depistarea COVID-19 în instituțiile medicale private. Testele rapide nu sunt eficiente și nu dau garanție de 100%, menționează Viorica Dumbrăveanu. Ea a precizat că probele se prelucrează doar în laboratorul acreditat de OMS.

Astăzi, un lot de 1000 de teste pentru depistarea COVID-19, oferit de către Organizației Mondiale a Sănătății, urmează să ajungă în Republica Moldova împreună cu un lot de ajutor umanitar de echipamente de protecție pentru personalul medical.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău