VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Numărul cazurilor de COVID-19 cu transmitere locală l-a depășit pe cel al cazurilor de import

  • 21 Martie 2020 09:35
VIDEO | Viorica Dumbrăveanu: Numărul cazurilor de COVID-19 cu transmitere locală l-a depășit pe cel al cazurilor de import

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 cu transmitere locală l-a depășit pe cel de cazuri de import al bolii. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat, sâmbătă, 21 martie, în cadrul unui briefing, că 66 de persoane sunt infectate cu COVID19, dintre care 35 de cazuri sunt cu transmitere locală și 31 de import. Viorica Dumbrăveanu, a informat că în total au fost investigate 559 de teste de laborator.

 Astfel, din totalul celor 66 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 înregistrate până acum în Republica Moldova, 27 sunt persoane din municipiul Chișinău și 15 – din raionul Hâncești. În raionul Soroca sunt 4 cazuri, câte 3 – la Ialoveni, Sângerei și Ștefan Vodă, câte 2 la Anenii Noi, Cantemir și Căușeni. Câte un caz rămâne înregistrat în raioanele Cahul, Basarabeasca, Florești, Leova precum și caz nou la Călărași.

Cazurile de import sunt din Italia, Marea Britanie, Franța, Cehia, Elveția, Ucraina și Federația Rusă. Din cele 35 de cazuri cu transmitere locală, cele mai multe au fost înregistrate în Chișinău (16) și la Hâncești (14). În acest context, ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a făcut apel către populație ca în zilele de odihnă să stea acasă și să iasă doar în caz de strictă necesitate. Ea a mai informat că 58 de persoane infectate cu coronavirusul de tip nou sunt internate la Spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă din Chișinău. Dintre acestea 7 sunt în stare gravă, 4 stare satisfăcătoare și 47 stare medie. La Spitalul de boli contagioase pentru copii sunt internate 4 persoane cu COVID19, cu evoluția de stare medie, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Ea a mai informat că la Spitalul Clinic Republicat se află o pacientă în stare gravă, iar o altă pacientă care s-a vindecat urmează în curând să fie externată. Totodată, Viorica Dumbrăveanu a regretat faptul că nu sunt respectate în totalitate regulile, amintind de cazul căminului de studenți de la UTM, care a generat un focar de infectare cu coronavirus. Ea a menționat în acest context și despre cazul organizării unei excursii în Ucraina cu două autocare cu 35 de persoane. În acest caz au fost confirmate 6 îmbolnăviri cu COVID19.

Ministrul Sănătății a mai informat că a fost depistat un caz în care o mamă internată cu copilul în spital nu a anunțat că a fost în contact cu persoane infectate cu COVID19. Ulterior, după ce a recunoscut acest lucru, mama cu copilul au fost internați într-o instituție cu copii suspectați de infecție cu coronavirus. În acest context, Viorica Dumbrăveanu a chemat populația la maximă responsabilitate și să informeze corect autoritățile. Ea a îndemnat persoanele din grupurile de risc să stea acasă, iar pe cei care vin din străinătate să se autoizoleze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău