VIDEO | Veteranii de război, comemorați la Cimitirul Eroilor Armatei Române de la Soroca

  • 03 Mai 2019 15:44
VIDEO | Veteranii de război, comemorați la Cimitirul Eroilor Armatei Române de la Soroca

Un ceremonial militar-religios pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război a avut loc astăzi la Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Stoicani, raionul Soroca, situată în nord-estul Republicii Moldova. La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, relatează Radio Chișinău.

La cimitirul din satul Stoicani, raionul Soroca, reconstruit în anul 2005, sunt înhumați 78 de ostași români, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 14 dintre soldați sunt necunoscuți.

La evenimentul de comemorare a ostașilor a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a declarat că prin această acțiune să li se aduce un omagiu și o mulțumire veteranilor Armatei Române, care au contribuit prin jertfa lor ca România să devină o națiune respectată, membră a Uniunii Europene și a NATO. Ambasadorul a mai spus că este important ca România și alte națiuni să-și cinstească eroii și a amintit în acest context despre relațiile speciale dintre Rep. Moldova și România, cu o comunitate de limbă și istorie, cu tradiții comune.

Ambasadorul Daniel Ioniță a efectuat și o vizită de lucru în raionul Soroca, unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale.

Militarii români înhumați pe teritoriul Rep. Moldova provin din rândul celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea Basarabiei. Conform datelor actuale, este vorba de puțin peste 6 mii de soldați români. Cei mai mulți  dintre ei sunt înhumați în localitățile Țiganca, Cania, Miclăușeni, Chișinău, Soroca și Tighina.

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual în semn de recunoștință față de cei care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

 sursa foto/video observatorul.md

La eveniment a participat și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. El va efectua și o vizită de lucru în raionul Soroca, unde va avea mai multe întâlniri cu reprezentanții autorităților locale.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău