VIDEO | Vasile Palamariuc, etnic român din Bucovina de Nord, ofițer în războiul din Ucraina: Noi suntem aici să apărăm țara noastră, dar și Europa și România

  • 10 Ianuarie 2023 08:21
VIDEO | Vasile Palamariuc, etnic român din Bucovina de Nord, ofițer în războiul din Ucraina: Noi suntem aici să apărăm țara noastră, dar și Europa și România

Zeci de etnici români din Bucovina de Nord au ales să lase casa și familia și să apere țara în care trăiesc copiii lor. Sărbătorile le-au trăit printre bombardamente, cu arma în mână și cu gândul la cei dragi, rămași acasă. Cu toții speră ca războiul să se sfârșească repede. Trimișii speciali ai TVR în Ucraina au stat de vorbă cu Vasile Palamariuc, ofițer în Forțele Armate ale Ucrainei care a transmis un mesaj emoționant românilor. Urmăriți un reportaj în exclusivitate de Alex Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă.

Am aflat povestea lui Vasile la sfârșitul lunii noiembrie chiar de la soția acestuia, Oksana, scrie Stirile TVR.

Are 42 de ani și este din Voloka, un sat românesc din apropiere de Cernăuți. Înainte de război era jurist la primărie. Acum este ofițer în linia întâi.

Vasile Palamariuc, ofițer în Forțele Armate ale Ucrainei: Eu sunt aici ca să apăr familia mea, satul meu, comuna în care m-am născut, Bucovina în care m-am născut și țara în care copiii mei merg la școală. Să știți că fiecare dintre noi a venit aici să-și apere casa și fiecare român ar trebui să-și apere casa mai departe de casă. Pentru că dacă vine războiul deja acasă rămâne doar să fugi. Fiți curajoși și apărați familiile dumneavoastră nu în condiții de război. Vă doresc să nu cunoașteți niciodată ce înseamnă război.

A plecat la război încă din prima zi în care rușii au atacat Ucraina. A luptat in Harkov, Donbas și Lugansk. Acum l-am găsit pe frontul din Lîman, cu gândul tot la cei de acasă pe care i-a văzut doar o singura data in ultimul an.

"De ziua de naștere a mamei mele, am avut ocazia să merg până acasă. Doar două nopți și o zi am petrecut cu familia și iarăși m-am întors aici. Duc mult dor de ei. Mă bucură faptul că ei se mândresc cu mine, ca tată, ca apărător al patriei. I-am educat să fie la maximum de curajoși și să aibă răbdare " spune Vasile.

Curajul și răbdarea sunt acum camarazi de nădejde pentru Vasile și colegii lui de pe frontul unde moartea pândește în orice moment.

Vasile Palamariuc: Când au căzut bombe în apropiere, sigur că te gândești că ar putea să fie ultima ce-o vezi, dar noi nu reacționăm acum la aceste lucruri și avem curajul de a rezista la orice.

Pe front, Vasile a învățat cât de valoroasă este viața. Zilele trec în zgomotul bombelor care se aud indiferent că e sau nu sărbătoare.

Vasile Palamariuc: Chiar și în nopțile de Crăciun și de sărbători au fost aruncate bombe cu fosfor care sunt interzise. Deci, nu se schimbă nimic pe front. În condiții de război, sărbători nu există.

Pentru colegii de arme, Vasile este un exemplu care le dă putere și încredere că vor ajunge cu bine acasă.

Tatyana, colega lui Vasile: Pe Vasile Ilici nu îl cunosc de mult timp, dar de când îl știu este un OM- cu litere mari. E la locul lui, e corect, pozitiv.

Vasile Palamariuc: Cred că dacă o să vin acasă o să se schimbe mult în viața mea cu privire la familie, la părinți, cu privire la satul natal. Aș vrea ca fiecare român să înțeleagă că noi suntem aici să apărăm țara noastră, dar și Europa și România. Asta le doresc și românilor: să nu cunoască războiul!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău