VIDEO | Urșii din Poiana Brașov au năvălit pe pârtiile de schi

  • 07 Martie 2017 17:39
VIDEO | Urșii din Poiana Brașov au năvălit pe pârtiile de schi

Moș Martin atacă în Poiana Brașov. Nu turiștii, ci saltelele de protecție de pe marginea pârtiilor. În ultimele trei săptămâni, de când urșii din masivul Postăvarul au ieșit din bârlog, aproape zilnic administratorii domeniului schiabil din stațiune se confruntă cu probleme. Ultimele pozne ale lui Martinică, pe lângă îndrăznețele apariții diurne, sunt câteva zeci de saltele distruse după ce și-a încercat ascuțimea ghearelor pe ele. Cutezătorul blănos ar fi atacat și un tun de zăpadă.

 

Cam așa arată cele 30 de saltele pe care le-a provocat la duel Moș Martin. Se pare că a și învins pentru că saltelele au fost înlocuite, cu o cheltuială destul de mare, iar el continuă să își facă treaba nestingherit.

"O singură saltea de protecție costă undeva între 200 și 210 euro, însemnă o cifră importantă, 6000 de euro. Ne-a mai atacat și un turn mobil.  Probabil că în momentul în care el a sfâșiat acea saltea de protecție a agățat și acea parte hidraulică a turnului", Dorin Drăgoi - administratorul domeniului schiabil. 

Primele apariții ale urșilor pe pârtiile din Poiană au fost încă de acum trei săptămâni. De atunci, rând pe rând, saltelele cad pradă curioaselor animalele.

"Aceste saltele sunt montate în jurul obstacolelor pe care schiorii le-ar putea întâlni pe pârtie, fie că vorbim despre copaci, garduri sau, ca în cazul nostru, instalațiile de producere a zăpezi artificiale. Lipsa lor, într-un moment nefericit, ar putea fi fatală pentru schiorii care vin în viteză pe pârtie", Sorina Secelean - reporter Digi24 Brașov.

Turiștii, care încă se mai bucură de zăpada din stațiune, au păreri împărțite. Unii se bucură să vadă urșii în mediul lor natural iar altora le e teamă.

"Ne bucurăm de zăpadă, de schi, nu am văzut niciun ursuleț, dacă îi vedem suntem foarte bucuroși. Nu vă este frică? De ce să ne fie frică, sunt parte din natură, vedem brazi, vedem zăpadă", turist.

"Am auzit de acest caz, că a ieșit ursul pe pârtie, acum vreo trei săptămâni. Din fericire nu l-am văzut și nu-mi doresc", turist.

Ocolul Silvic Râșnov, administratorul fondului cinegetic de aici, a trimis patru pădurari și doi vânători ca să supravegheze zona și să alunge animalele.

"Momentan ar fi vorba despre un singur urs, un urs tânăr. De astăzi o să efectuăm o goană de împingere, spre fondul forestier și, dacă vor reveni, vom lua măsurile legale, de relocare" , ing. Gheorghe Puiu - șeful Ocolului Silvic Râșnov.

Pe fondul forestier din zonă, cu o suprafață de 10.000 de hectare, sunt 53 de urși. Pădurarii susțin că numărul lor este de cinci ori mai mare decât ar trebui. Aceeași problemă a apărut și în 2012.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău