VIDEO | Un super-iaht misterios ancorat în Italia ar aparține lui Vladimir Putin / Ofițeri ai SFP, printre membrii echipajului / Investigație
-
22 Martie 2022 10:59
Un super-iaht misterios despre care se crede că aparține lui Vladimir Putin este ancorat în Italia, printre membrii echipajului său numărându-se bodyguarzi ai președintelui rus din Serviciul Federal de Protecție (SFP) de la Moscova, relatează Business Insider.
Jurnalista de investigații Maria Pevcic și activistul anticorupție Gheorghi Alburov, ambii colaboratori ai disidentului rus Alexei Navalnîi au postat luni un reportaj pe Youtube despre super-iahtul numit „Scheherazade” (Șeherezada).
Nava este ancorată în orașul Carrara aflat în regiunea Toscana a Italiei, Pevcic distribuind pe Twitter mai multe fotografii cu aceasta.
The New York Times scrie că Scheherazade, unul dintre cele mai mari iahturi de lux din lume, nu are vreun proprietar public și că nava în valoare de aproape 700 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 75 de miliarde de ruble) are șase punți, două heliporturi, o piscină, un spa și un salon de înfrumusețare.
Doar căpitanul super-iahtului „Scheherazade” nu este rus
Pevcic și Alburov au obținut în luna decembrie a anului trecut o listă cu membrii echipajului navei, toți cei permanenți fiind ruși, cu excepția căpitanului acesteia, un cetățean britanic.
Căpitanul Guy Bennett-Pearce le-a declarat celor de la NYT că oficiali italieni au inspectat nava mai devreme în cursul acestei luni ca parte a unei anchete deschise de poliția financiară din Italia și că a fost nevoit să le pună la dispoziție documentele relevante despre navă.
„Ei se uită la fiecare aspect. Aceștia nu sunt polițaii locali care au venit aici, sunt bărbați în costume negre”, a spus el, refuzând să ofere mai multe informații din cauza „contractului de confidențialitate strict” pe care l-a semnat.
Bennett-Pearce dă însă asigurări că proprietarul navei nu se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, deși nu l-a întâlnit niciodată.
În echipajul navei se află bodyguarzi ai lui Vladimir Putin
Colaboratorii lui Navalnîi afirmă, pe baza listei cu echipajul pe care au obținut-o, că unii dintre membrii acestuia lucrează de asemenea pentru FSO (Serviciul Federal de Protecție), o agenție militarizată a statului rus a cărei misiune este protejarea personală a președintelui țării.
Pevcic afirmă că investigațiile lor au descoperit cel puțin ofițeri ai FSO care sunt trecuți pe lista echipajului iahtului Scheherazade.
„Ei sunt angajați ai statului rus, militari, și călătoresc frecvent în Italia în grup pentru a lucra pe iahtul misterios”, a scris ea pe Twitter.
Colaboratorii lui Alexei Navanîi afirmă că super-iahtul este deținut de Putin
Pe lângă Uniunea Europeană, atât Statele Unite cât și Marea Britanie au impus sancțiuni drastice împotriva unor oficiali și miliardari ruși apropiați de președintele Vladimir Putin din cauza rolului lor în declanșarea războiului din Ucraina și a susținerii financiare oferite Kremlinului.
SUA, UE și Marea Britanie au confiscat deja mai multe iahturi de lux deținute de oligarhii împotriva cărora au impus sancțiuni. Pe 12 martie Italia a confiscat un mega-iaht în valoare de 578 de milioane de dolari deținut de miliardarul rus Andrei Melnicenko.
Poliția italiană încearcă să stabilească acum dacă și super-iahtul Scheherazade îi aparține în realitate lui Vladimir Putin.
Pevcic afirmă că investigația pe care a realizat-o alături de Alburov oferă dovezi solide că Scheherazade este deținută de președintele Rusiei și că nava „trebuie confiscată imediat”.
Președintele Rusiei, pe lista de sancțiuni a Occidentului
Occidentul a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin, acesta fiind doar al treilea șef de stat vizat personal de sancțiuni ale Uniunii Europene, după liderul bielorus Alexandr Lukașenko și dictatorul sirian Bashar al-Assad.
Pevcic afirmă că ea și Alburov au vorbit cu mai mulți membri ai echipajului navei care au confirmat că aceasta îi aparține lui Putin, postând și o fotografie pe care aceștia i-ar fi trimis-o din interiorul super-iahtului.
Un tribunal rus l-a găsit marți vinovat pe Alexei Navalnîi pentru „fraudă pe scară largă” după ce procurorii au cerut o condamnare de 13 ani într-o colonie penală de maximă securitate.