VIDEO | Un schior din Venezuela, expulzat din Franța, provoacă un conflict diplomatic între cele două țări

  • 24 Februarie 2017 11:49
VIDEO | Un schior din Venezuela, expulzat din Franța, provoacă un conflict diplomatic între cele două țări

Un sportiv din Venezuela, care voia să ajungă în Suedia pentru a se pregăti în vederea Campioantelor Mondiale de schi nordic, a fost oprit din drumul său pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris de autoritățile franceze, care nu l-au crezut că este schior și l-au trimis acasă. Această decizie i-a infuriat pe conducătorii venezuelani, care au anunțat că vor trimite un protest oficial francezilor. Sportivul a ajuns până la urmă la CM, organizat în Finlanda, dar, cum nu se antrenase pe zăpadă, a avut o prestație foarte slabă, iar imaginile cu evoluțiile lui au devenit virale.

În lipsa zăpezii, Adriano Solano, în vârstă de 22 de ani, s-a antrenat pe patine cu rotile în țara sa și și-a programat un stagiu de pregătire în Suedia, cu o lună înaintea competiției de la Lahti. La 19 ianuarie, el s-a îmbarcat într-un avion cu destinația Paris, unde făcea o escală înaitne de a-și continua drumul, scrie news.ro.

Pe Charles de Gaulle, polițiștii l-au oprit, crezând că vrea să emigreze din țara lui, și l-au reținut șase ore, timp în care a pierdut zborul de legătură pentru Suedia, apoi l-au trimis acasă, pe cheltuiala consulatului Venezuelei de la Paris..

"Când am ajuns la Paris, pe 19 ianuarie, le-am spus că mă duc în Suedia să mă antrenez. Ei nu au crezut că eu practic schiul în Venezuela. Le-am spus că noi facem pe rotile. Aveam doar 28 de euro și polițiștii m-au acuzat că vreau să emigrez din cauza situației din țara mea", a declarat Solano, pentru AFP.

"Polițiștii au râs de el, spunându-i că în Venezuela nu se practică schiul", a afirmat antrenorul sportivului, Cesar Baena, care a precizat că elevul său avea asupra lui documente care să dovedească faptul că este schior.

Cu sprinjinul sportivului finlandez Aleksi Valavuori, Solano a ajuns, luni, la Lahti. El a luat startul la corss country, dar a căzut de mai multe ori și a fost nevoit să se retragă înainte de a parcurge cei zece kilometri ai probei.

"Am pierdut o lună de antrenament pe zăpadă", s-a plâns Solano.

După ce au apărut imagini cu evoluția stângace a venezuelanului, ministrul de Externe, Delcy Rodriquez, a anunțat că va înainta un protest oficial autorităților franceze.

"Ca urmare a instrucțiunilor primite din partea președintelui Nicolas Maduro, vom prezenta un protest ferm guvernului francez pentru afrontul adus sportivului venezuelan. Este absolut inadmisibil ce s-a întâmplat", a scris oficialul, pe Twitter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău