VIDEO | Talibanii anunță că au găsit 6,5 milioane de dolari și lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreședinte afgan

  • 13 Septembrie 18:55
VIDEO | Talibanii anunță că au găsit 6,5 milioane de dolari și lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreședinte afgan

Talibanii au anunțat luni că au confiscat 6,5 milioane de dolari și mai multe lingouri de aur din reședința fostului prim-vicepreședinte afgan Amrullah Saleh în provincia Panjshir, unde după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, acesta a condus o rezistență împotriva lor, înfrântă însă de islamiști săptămâna trecută, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-o scurtă înregistrare video difuzată de talibani, combatanți ai acestora apar numărând bancnote din mai multe serviete pline cu bani și cu piese din aur.

Nici Saleh și nicio altă persoană din cercul său apropiat nu au combătut deocamdată aceste acuzații.

Corupția și folosirea necuvenită a bunurilor statului s-au numărat printre principalele critici pe care afganii și comunitatea internațională le-au adresat fostului guvern afgan înlăturat de la putere de talibani la jumătatea lunii august după retragerea trupelor internaționale conduse de SUA.

Amrullah Saleh a fost prim-vicepreședinte al președintelui afgan Ashraf Ghani în ultimul an și jumătate, iar anterior a condus principalul serviciu afgan de informații, Direcția Națională de Securitate (NDS).

După ce președintele Ghani a fugit din țară pe 15 august înainte ca talibanii să pătrundă în capitala Kabul, Saleh s-a declarat 'președinte interimar legitim', dar a fugit și el din capitală și s-a alăturat Frontului de Rezistență Națională împotriva talibanilor, grupare condusă în valea Panjshir de Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant afgan Ahmad Shah Massoud.

Combatanții din Panjshir au rezistat timp de 23 de zile în fața ofensivei talibanilor, dar în final aceștia din urmă au reușit să captureze mare parte din provincie pe 6 septembrie.

Odată cu căderea rezistenței din Panjshir, majoritatea combatanților care au luptat împotriva talibanilor s-au retras în munți și nu se știe unde s-au ascuns Saleh și Massoud, dacă au rămas în regiune ori s-au refugiat în Tadjikistanul vecin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău