VIDEO | Svetlana Tihanovskaia cere Uniunii Europene să nu recunoască alegerile din 9 august

  • 19 August 2020 10:36
VIDEO | Svetlana Tihanovskaia cere Uniunii Europene să nu recunoască alegerile din 9 august

Candidata opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia a lansat miercuri un apel către Consiliul European pentru a nu recunoaște alegerile prezidențiale ''frauduloase'' desfășurate la 9 august în Belarus și le-a cerut țărilor europene să respecte opțiunea poporului belarus, transmit AFP, Reuters și Agerpres.

Criza actuală din Belarus face obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, ce are loc miercuri, prin videoconferință.

''Vă cer să nu recunoașteți aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukașenko și-a pierdut întreaga legitimitate în ochii națiunii noastre și ai lumii'', a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un mesaj video adresat liderilor statelor UE și difuzat pe YouTube.



Tihanovskaia a adăugat că ea este câștigătoarea îndreptățită a scrutinului prezidențial din 9 august și că dorește ca noile alegeri să fie organizate sub un fel de supraveghere internațională.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukașenko (65 de ani) în funcția de președinte, în alegerile prezidențiale din 9 august. Opoziția, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziției Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliția belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reținând mii dintre aceștia, dintre care mulți au declarat că au fost torturați în detenție.

Uniunea Europeană a lăsat de înțeles că va impune sancțiuni contra oficialităților belaruse responsabile pentru fraudele electorale și pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului prezidențial. În aceste proteste și-au pierdut viața cel puțin două persoane, iar alte câteva mii au fost arestate. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău