VIDEO | Sute de colindători și-au dat întâlnire pe străzile orașului Iași

  • 15 Decembrie 2019 14:49
VIDEO | Sute de colindători și-au dat întâlnire pe străzile orașului Iași

Sute de colindători și-au dat întâlnire în capitala Moldovei, în cadrul unui festival de datini și obiceiuri care se organizează de peste 50 de ani. Alaiurile de colindători au putut fi admirași și pe străzile orașului Iași.

Potrivit corespondentei Radio România Actualități, Cristina Vartolomei, Festivalul folcloric internațional "Datini și obiceiuri de iarnă" reunește la Iași 19 alaiuri de colindători din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina - ansambluri din Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Tulcea, Suceava, Botoșani și Iași, din zone în care sau păstrat obiceiuri vechi de sute de ani. Lor li se adaugă tradiții moștenite de românii de la Cernăuți și din raionul Herța, din Ucraina, dar și cele ale moldovenilor de peste Prut.

Alaiurile de colindători au participat, sâmbătă, 14 decembrie, la o paradă prin centrul Iașului, cântând colindele care vestesc Nașterea Domnului, dansând  jocurile Ursului, caprei, căluților sau Cerbului, toate personaje menite să alunge  spiritele rele și să aducă belșug în noul an. Celebru pentru județul Iași este Cerbul de la Sticlăria, măștile fiind realizate de un meșter popular care a primit și titlul de tezaur viu din partea UNESCO.

 

Sursa Video: Tanasa Alin

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău