VIDEO/Studii în România | Informații despre universitățile din Târgu Mureș

  • 21 Iulie 2021 14:44
VIDEO/Studii în România | Informații despre universitățile din Târgu Mureș

Târgu Mureș, în maghiară Marosvásárhely, în germană Neumarkt, oraș, situat în nord-centrul României. Se află în valea râului Mureș, în partea de sud-est a Bazinului Transilvaniei. Menționat pentru prima dată la începutul secolului al XIV-lea, a fost un oraș de piață a vitelor și culturilor numit Acropolis de către comercianții greci.

Târgu Mureș este un important centru cultural în inima zonei maghiare și minoritare germane și a fost capitala administrativă a fostei regiuni autonome maghiare Mureș. În acest oraș există un teatru de stat cu secțiuni maghiare și românești, un ansamblu de cântece și dans secuiesc, un institut de teatru, o universitate tehnică și o universitate de medicină și farmaceutică. Biblioteca Teleki-Bolyai, fondată la sfârșitul secolului al XVIII-lea de contele Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, conține o mare colecție de prime ediții și importante manuscrise care documentează istoria Transilvaniei, precum și lucrări matematice și științifice. Palatul Culturii găzduiește numeroase activități ce descriu scene istorice.

În Târgu Mureș funcționează 102 de unități de învățământ care pot fi împărțite astfel: 41 pentru învățământul preșcolar, 20 pentru învățământul primar și gimnazial, 6 licee, 10 grupuri școlare, 10 școli complementare sau de ucenici, 10 postliceale sau de specialitate, și 3 instituții de învățământ superior.

Universitățile din Târgu Mureș sunt:

  1. Universitatea de Artă Teatrală, cu următoarele facultăți:
  • Facultatea de Teatru și Arte Vizuale;
  • Facultatea de Muzică.
  1. Universitatea de Medicină și Farmacie împreună cu Universitatea ,, Petru Maior” cu facultățile:
  • Facultatea de Medicină Dentară;
  • Facultatea de Medicină;
  • Facultatea de Farmacie;
  • Facultatea de Inginerie;
  • Facultatea de Științe și Litere;
  • Facultatea de Economie și Drept.

Cea de a treia universitate este privată. 

 

Cercetarea în domeniul științelor sociale este efectuată în unul din institutele Academiei Române, Institutul de cercetări socio-umane "Gheorghe Șincai", înființat în 1957. Cercetătorii care activează aici acoperă mai multe domenii ale științelor sociale, precum: istoria, istoria literaturii și literatura comparată, psihologia.

Programele de cercetare derulează și Universitatea de Medicină și Farmacie din oraș. Prin temele de cercetare abordate, universitatea încearcă să își păstreze un loc de frunte în școala românească de medicină. Un plus în consolidarea imaginii școlii de medicină din Târgu Mureș este adus și de centrul de instruire național în medicina de urgență, efectuat de SMURD Târgu Mureș.

Târgu Mureș este un oraș universitar internațional, cu un potențial parteneriat de peste 55 de țări, aici învățând studenți din diferite țări ale lumii. Studenții din Târgul Mureș se pot bucura de un campus verde, cu multe spații de cazare, cu loc special amenajat pentru sport. Acest oraș este liniștit care iți oferă o stare de siguranță.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău