VIDEO | Soldații ucraineni susțin că au recucerit satul Staromaiorske, aflat la est de orașul Zaporojie

  • 28 Iulie 2023 08:34
VIDEO | Soldații ucraineni susțin că au recucerit satul Staromaiorske, aflat la est de orașul Zaporojie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat joi seara un videoclip în care soldații ucraineni afirmă că au recucerit satul Staromaiorske, aflat la est de orașul Zaporojie, în apropierea liniei de front din această regiune din sudul Ucrainei, relatează CNN, citată de News.ro.

Atât sursele rusești, cât și cele ucrainene au raportat lupte intense de-a lungul liniilor de front din regiunea sudică Zaporojie, unde forțele ucrainene își intensifică eforturile de a străpunge apărarea rusă, scrie G4Media.

Joi seara, a apărut o înregistrare video cu o unitate ucraineană care pretinde că se află în satul Staromaiorske, situat la est de orașul Zaporojie și care era o țintă de mai multe săptămâni.

În videoclip apare un grup de soldați cu drapelul ucrainean, iar unul dintre ei afirmă că luptătorii ucraineni „și-au îndeplinit sarcina și au eliberat satul”.

Anterior, joi, comandantul unui batalion susținut de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk a recunoscut pierderea satului Staromaiorske. Trupele Kievului au cucerit „metodic” satul pe parcursul mai multor zile, „scoțând personalul din adăposturile lor și transformând aceste adăposturi în grămezi de moloz”, a declarat comandantul, Aleksandr Hodakovski. Pierderea zonei a fost „o lovitură pentru orgoliul nostru militar”, a recunoscut el.

Contraofensiva ucraineană pare să se intensifice în sud în ultimele zile. Pe lângă faptul că a angajat brigăzi suplimentare în luptă, armata ucraineană a continuat o campanie de lovire a centrelor logistice rusești, oficialii numiți de Rusia în zonele ocupate raportând mai multe atacuri cu rachete împotriva orașului Tokmak, un punct critic de realimentare. „Tokmak a devenit, în esență, un oraș de pe linia frontului, deoarece intensitatea ostilităților crește în fiecare zi”, a declarat pentru CNN primarul ucrainean al orașului Melitopol, aflat din apropiere, Ivan Fedorov.

Fedorov susține că trupele Moscovei „suferă în mod constant pierderi” în satele din jurul Tokmak.

Sunt puține relatări de pe linia frontului, dar un membru al Legiunii Libertate pentru Rusia – un grup militant de disidenți ruși care luptă împotriva Moscovei – a declarat că luptele sunt neîncetate. „Într-un cuvânt, este un iad”, a declarat luptătorul, Kostiantin Denisov, pentru RFE/Radio Liberty. „Sunt lupte cu arme de calibru mic de-a lungul întregii linii de contact, lupte de contra-baterie”, a adăugat el. Dar, a susținut luptătorul, trupele ucrainene „se încăpățânează să preseze ocupanții, să-i împingă afară, să curețe și să câștige teren”.

Denisov a declarat că Rusia a răspuns cu tiruri susținute de artilerie și cu aviația. Prioritatea lor este de a împiedica înaintarea ucrainenilor spre Tokmak și alte localități din apropierea orașului Zaporojie, inclusiv Vasilivka, la sud, și Polohi, mai la est de oraș.

Denisov suține că unele unități rusești au suferit „pierderi atât de mari, încât acum așteaptă să fie realimentate”.

În urmă cu două săptămâni, un comandant rus de rang înalt din zonă a fost demis pentru că a cerut Ministerului Apărării să rotească unitățile de pe pozițiile din linia frontului, menționează CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Sat
18
Sun
16
Mon
13
Tue
17
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău