VIDEO | Serghei Lavrov, întrebat despre măcelul organizat de Rusia în Ucraina: „Nu ne este rușine să arătăm cine suntem”

  • 17 Iunie 2022 13:20
VIDEO | Serghei Lavrov, întrebat despre măcelul organizat de Rusia în Ucraina: „Nu ne este rușine să arătăm cine suntem”

De când armata rusă a atacat Ucraina în urmă cu aproape patru luni, mii de civili au fost uciși și orașe întregi au fost făcute una cu pământul, în timp ce milioane de ucraineni au fugit din casele lor, scrie ziare.com.

Dar joi, 16 iunie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru BBC că lucrurile nu sunt așa cum par.

„Nu am invadat Ucraina”, a susținut el, potrivit BBC.

„Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO e un act criminal”.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Lavrov a acordat doar câteva interviuri presei occidentale. El a repetat linia oficială a Kremlinului - că în Ucraina erau naziști.

Oficialii ruși susțin adesea că armata lor „de-nazifică” țara. Lavrov a stârnit scandal recent când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, făcând afirmația ridicolă că Adolf Hitler ar avea „sânge evreu”.

Jurnalistul BBC i-a citat șefului diplomației ruse un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, care spune că „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii și cinci persoane cu dizabilități, au fost forțați de forțele armatei ruse să stea timp de 28 de zile în subsolul unei școli… Nu erau toalete, apă… zece bătrâni au murit”.

"Asta este lupta împotriva naziștilor?", a fost întrebat Lavrov.

„Este un mare păcat”, a spus Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiunii din partea Occidentului. Și deseori sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident”.

"Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem".

Lavrov, în vârstă de 72 de ani, a reprezentat Rusia pe scena internațională în ultimii 18 ani, dar acum i-au fost impuse sancțiuni occidentale atât lui, cât și fiicei sale.

SUA l-au acuzat că urmărește o narațiune falsă despre Ucraina în calitate de agresor și că este direct răspunzător pentru invazia Rusiei ca membru al Consiliului de Securitate al țării.

Cu referire la relațiile dintre Londra și Moscova, Lavrov a spus că „Nu cred că mai este loc de manevră pentru că atât prim-ministrul Johnson, cât și Liz Truss spun deschis că ar trebui să învingem Rusia, ar trebui să forțăm Rusia să îngenuncheze. Haide, atunci, fă-o!".

Luna trecută, ministrul de externe al Marii Britanii a declarat că Vladimir Putin se umilește pe scena mondială și că „trebuie să ne asigurăm că se confruntă cu o înfrângere în Ucraina”.

Lavrov a spus despre Regatul Unit că „sacrifică încă o dată interesele poporului său de dragul ambițiilor politice”.

Când jurnalistul BBC a spus că, în ochii Occidentului, Rusia era responsabilă pentru soarta lor celor doi britanici condamnați recent la moarte de separatiștii ruși din estul Ucrainei ocupate, el a răspuns: „Nu mă interesează deloc ochii Occidentului. Mă interesează doar dreptul internațional. Potrivit legii internaționale, mercenarii nu sunt recunoscuți drept combatanți”.

Bărbații au servit în forțele armate ucrainene și nu erau mercenari, dar Lavrov a spus că asta ar trebui să fie decis de o instanță.

El a acuzat apoi BBC că nu a dezvăluit adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu civilii din zonele separatiste din estul Ucrainei, „când civilii au fost bombardați de trupele Kievului timp de opt ani”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău