VIDEO | Șeful Wagner, în prima apariție video după puciul eșuat. Prigojin: Vom face Africa „mai liberă”

  • 22 August 2023 10:12
VIDEO | Șeful Wagner, în prima apariție video după puciul eșuat. Prigojin: Vom face Africa „mai liberă”

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut în primul său discurs video de la revolta eșuată din Rusia, iar imaginile sugerează că se află în Africa. Videoclipul postat pe canalele Telegram care au legătură cu grupul de mercenari îl arată pe Prigojin în echipament de luptă, spunând că grupul face Africa „mai liberă”, relatează BBC, care precizează că nu a putut verifica unde a fost filmat videoclipul, scrie G4Media.

Se crede că gruparea Wagner are mii de luptători pe continent, unde are interese de afaceri profitabile.

Luptătorii lui Prigojin sunt încorporați în țări precum Mali și Republica Centrafricană – unde grupurile pentru drepturile omului și ONU îi acuză de comiterea de crime de război.

Luna trecută, Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva celor doi șefi ai operațiunilor Wagner în Republica Centrafricană, acuzându-i de tortură și uciderea de civili.

Luptătorii Wagner au fost, de asemenea, acuzați de SUA că s-au îmbogățit prin tranzacții ilegale cu aur pe continent.

În videoclip, Prigojin spune că Wagner explorează pentru minerale, dar și că luptă împotriva militanților islamiști și a altor infractori.

„Noi lucrăm. Temperatura este de +50 – totul așa cum ne place. Wagner PMC desfășoară acțiuni de recunoaștere și căutare, face ca Rusia să fie și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă”, spune Prigojin.

„Dreptate și fericire – pentru poporul african, facem viața un coșmar pentru ISIS (Statul Islamic) și Al-Qaeda și alți bandiți.”

El spune că Wagner recrutează și că grupul va „continua să îndeplinească sarcinile care au fost stabilite – am făcut promisiuni că vom reuși”.

Prigojin a fost fotografiat la Sankt Petersburg, în timpul summitului Africa-Rusia de luna trecută, dând mâna cu ambasadorul Freddy Mapouka, consilier prezidențial în Republica Centrafricană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău