VIDEO | Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu: România este și va fi alături de Republica Moldova la bine, dar mai ales la greu

  • 16 August 2023 15:46
VIDEO | Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu: România este și va fi alături de Republica Moldova la bine, dar mai ales la greu

Relația politică și diplomatică dintre București și Chișinău este o prioritate de prim rang a politicii externe a României, fiind una cu totul specială, cu legături profunde de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, în discursul său prilejuit Reuniunii Diplomației Republicii Moldova, transmite IPN.

„În aceste vremuri dificile, cu un război nemilos și crunt la frontierele noastre și cu consecințe în multiple planuri, România este și va fi alături de Republica Moldova în orice condiții, la bine, dar mai ales la greu. Vom continua să facem tot ce putem pentru a vedea o Republică Moldova suverană, integră teritorial, o Republică Moldova puternică și membră a Uniunii Europene. Între Ministerul Afacerilor Externe de la București și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, există o conlucrare excelentă”, a declarat Luminița Odobescu.

Luminiței Odobescu, cooperarea sectorială este mai dinamică decât oricând în trecut și orientată spre rezultate concrete, practice, în beneficiul cetățenilor. „Avem nevoie de noi interconexiuni energetice, de extinderea infrastructurii de transport și de trecere a frontierei. Lucrăm împreună la transpunerea în practică a proiectelor dedicate acestor obiective. Este de altfel îmbucurător nivelul record al comerțului bilateral și ne propunem valorificarea potențialului pe care îl avem pentru a continua în această direcție”, a declarat către ministra afacerilor externe a României.

Luminița Odobescu mai spune că prin Adunarea Moldova Europeană (din 21 mai), Republica Moldova a arătat lumii întregi că societatea vibrează pentru un viitor în Uniunea Europeană, cu un orizont de timp bine definit. „Republica Moldova își consolidează astăzi reziliența în sectorul energetic prin măsuri pentru construirea independenței energetice, precum și în domeniul apărării pentru întărirea dialogului politic și al asistenței tehnice din partea Uniunii Europene și din partea NATO. Există astăzi un regim de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a mai spus Odobescu.

Ministra afacerilor externe a României a declarat că Republica Moldova are în Ministerul Afacerilor Externe de la București un prieten veritabil, la care poate oricând apela.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău