VIDEO | Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“

  • 26 Ianuarie 2020 12:43
VIDEO | Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“

Monument istoric, Hotelul Palace, din Băile Govora, județul Vâlcea, se numără printre „vedetele“ campaniei „Din zori până-n seară, dezvoltăm o țară“ care îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc, scrie Adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, o masivă campanie de promovare a realizărilor Programului Operațional Regional 2007 – 2013 l-a avut ca protagonist în rolul principal pe actorul Victor Rebengiuc care, în această calitate, a realizat 20 de spoturi publicitare lansate la TV.    Vedeta campaniei a colindat țara într-o Dacia Duster, branduită cu programul Regio. Din cele 20 de locuri vizitate, a prezentat, pe scurt, povestea câtorva finanțări pe fonduri europene, cum ar fi restaurarea unui hotel unic în România – Palace - simbolul stațiunii Băile Govora.   Construit între anii 1911 - 1914, după planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky și Brătescu, Hotelul Palace era, la vremea respectivă, printre cele mai revoluționare clădiri ale Europei. A fost una dintre primele construcții din beton de asemenea dimensiuni, pentru care, la acea vreme, s-au cheltuit peste 1,3 milioane de lei, adică peste 17 milioane de euro în zilele noastre.

Așa cum amintea și managerul de proiect, Mihai Handolescu, arhitectura clădirii reprezintă o îmbinare inspirată de stiluri, de la rococo, baroc, clasic, renascentist la elemente decorative ale stilului popular românesc. Interiorul a fost decorat cu mobilă de tei, oglinzi din cristal și candelabre din bronz.    Clădirea a fost ridicată în locul Hotelului Statului nr. 2., construit între anii 1882 - 1888 și demolat după numai trei decenii, pentru a face loc grandiosului proiect.    Imobilul de șapte niveluri a fost construit pe cilindri metalici, ca și Arcul de Triumf. Practic, s-a folosit și în cazul lui aceeași tehnică revoluționară, de la începutul anilor 1900, ca și în cazul structurii amintite din Capitală.    Hotelul Palace este unicat în România și datorită celor 365 de goluri: uși, ferestre etc., pe care le are, simbolizând zilele unui an întreg. Mai mult, clădirea a fost proiectată pe poziția est - vest, iar camerele gândite în așa manieră încât, în fiecare zi, soarele să poate fi văzut din fiecare încăpere, cel puțin două ore. Din acest motiv, multă vreme s-a spus că: „La Govora soarele se închiriază cu ora”. 

Citiți continuarea pe Adevarul.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău