VIDEO | Se împlinesc zece ani de când militarii din Republica Moldova participă în misiunea de menținere a păcii din Kosovo

  • 08 Martie 17:08
VIDEO | Se împlinesc zece ani de când militarii din Republica Moldova participă în misiunea de menținere a păcii din Kosovo

În data de 8 martie 2024 se împlinesc zece ani de când primul contingent de militari ai Armatei Naționale a plecat pe calea aerului în regiunea Kosovo, dând start participării Republicii Moldova în misiunea de menținere a păcii KFOR.

„Odată cu cei 41 de pacificatori, drapelul Republicii Moldova a fost arborat, pentru prima dată, în baza multinațională Camp Vilaggio Italia din Kosovo”, a transmis Ministerul Apărării. 

Până acum, peste 800 de militari profesioniști din R. Moldova au participat, alături de partenerii străini, la menținerea păcii și stabilității în Balcani.

Amintim că fecizia de detașare a primului contingent în Kosovo a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.

Precizăm că misiunea de menținere a păcii KFOR este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo.

KFOR s-a format pe 12 iunie 1999 și au intrat în Kosovo, în urma unui mandat de două zile al ONU după adoptarea Rezoluției 1244 al Consiliul de Securitate ONU. În acea perioadă, Kosovo suferise o criză umanitară gravă cu forțele militare din Republica Federală Iugoslavia (RFI) și Armata de Eliberare din Kosovo (UÇK). Conflictele etnice erau uriașe, iar numărul de morți a atins recordul din istorie. Aproximativ 1 milion de refugiați au părăsit regiunea. Începând cu 23 mai 2016, KFOR a constat din 4600 de soldați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău