VIDEO | Șase profesori de la ASEM, reținuți, fiind acuzați de corupție

  • 05 Iunie 2018 12:01
VIDEO | Șase profesori de la ASEM, reținuți, fiind acuzați de corupție

Examene de promovare contra mită, teze anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție reprezintă „afacerea” unei rețele organizate, formate din zeci de persoane, inclusiv lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și mai mulți intermediari din afara instituției.

Schema a fost deconspirată de Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție, care au efectuat astăzi mai multe percheziții la ASEM. Oamenii legii susțin că au depistat că „afacerea” de corupție funcționa nestingherit chiar în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii - intermediarii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți care întâmpinau probleme în obținerea unor note bune sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen.

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere. Pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1.000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1.000 și 1.500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați fictiv de către profesori și în majoritatea cazurilor nici nu se prezentau la examene.

Deși cauza se află la faza inițială de documentare, până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene.În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM și 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

„Acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală sunt la etapă incipientă, urmând să fie stabilit cercul întreg de persoane participante la comiterea infracțiunilor investigate, inclusiv cu cercetarea minuțioasă a actelor, ciornelor, dispozitivelor electronice în care sunt vizați angajații ASEM, precum și ai altor instituții de învățământ”, susțin reprezentanții CNA. 

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău