VIDEO | Rușii din Moscova continuă să depună flori un memorial improvizat în memoria victimelor din Ucraina, în ciuda represiunii

  • 23 Ianuarie 2023 17:43
VIDEO | Rușii din Moscova continuă să depună flori un memorial improvizat în memoria victimelor din Ucraina, în ciuda represiunii

Rușii continuau să depună flori la un memorial improvizat în memoria victimelor atentatului mortal comis în urmă cu nouă zile asupra unei clădiri din Dnipro, în Ucraina, au constatat luni reporterii AFP, potrivit Le Figaro.

De la atacul soldat cu 46 de morți , rușii au depus flori, fotografii și mesaje la picioarele unei statui din Moscova a poetei ucrainene Lessia Ukrainka, creând un memorial improvizat în memoria victimelor, scrie G4Media.

Persoane necunoscute au curățat monumentul de mai multe ori, iar poliția a făcut arestări, dar omagierile au continuat.

Jurnaliștii AFP prezenți luni dimineață la memorial au văzut o femeie depunând flori într-o mașină sub privirile poliției, în timp ce alte buchete erau deja așezate la picioarele statuii.

Mărturii 

„Îmi exprim sentimentele față de acest dezastru cât de bine pot. Vreau să îmi exprim compasiunea, să transmit condoleanțe oamenilor care suferă în acest moment”, a declarat pentru AFP Elena Ivanova, o matematiciană în vârstă de 63 de ani, după ce și-a așezat buchetul de crizanteme galbene,. „Nu există altă opțiune. Până la urmă, acesta este singurul mod de a-mi exprima protestul”, spune ea.

Alexandru Voloșin, un ghid turistic în vârstă de 40 de ani, a stat în fața monumentului timp de câteva minute, scoțându-și pălăria. „Urmăresc știrile. Și de îndată ce am văzut fotografiile care arătau că au fost aduse flori la memorial în urmă cu o săptămână, am decis să merg și a doua zi am mers”, spune el. „Am vrut cu adevărat să fac fotografii și să văd cu ochii mei că moscoviții simpatizează și empatizează. Că există un memorial pentru victimele din Ucraina, pentru ucraineni, empatie pentru ei”, adaugă el.

Observând că „a avut multe flori (sâmbătă) și nu atât de multe acum”, el a criticat autoritățile ruse, care „luptă împotriva acestei simpatii, împotriva oamenilor”. El a spus că are „mulți prieteni” în Ucraina și că este „important pentru ei să știe că există simpatie, că există un fel de protest împotriva acestui coșmar”.

Proteste publice rare

Protestele publice împotriva ofensivei din Ucraina sunt foarte rare în Rusia, într-un context de represiune generalizată. În Rusia, criticile la adresa armatei ruse sunt pedepsite cu închisoarea.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul mitingurilor împotriva intervenției în Ucraina de la lansarea acesteia, la 24 februarie 2022.

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău