VIDEO | România își modernizează bazele militare după modelul NATO, după achiziționarea avioanelor F16

  • 09 Octombrie 2016 01:52
VIDEO | România își modernizează bazele militare după modelul NATO, după achiziționarea avioanelor F16

Armata României are planuri de peste 50 de milioane de euro. Banii vor fi investiți în modernizarea unităților militare, mai ales bazele Forțelor Aeriene: trebuie să facă față noilor avioane de luptă F16 și cerințelor NATO pentru exerciții comune. Deja se lucrează la Câmpia Turzii, Otopeni și Fetești.

32 de milioane de euro costă modenizarea primei baze aeriane care găzduiește escadrila de luptă F16 care a venit în țară acum trei zile. 20 de milioane sunt cadou de la Alianța Nord Atlantică și au ajutat Baza de la Fetești să lungească pista cu 300 de metri, să construiască trei hangare și un depozit de armament.

 

Infrastructura tehnică necesară operării avionului F16 este gata de folosire. Celelalte elemente ale infrastructurii urmează sa fie finalizate la termenele stabilite, conform programelor pe care le derulează România, transmite Digi24.

NATO contribuie la modernizarea bazei aeriene de la Fetești și pentru că este într-o zonă sensibilă: la mai puțin de 400 de kilometri de Crimeea, unde flota rusă aduce din ce în ce mai multe nave de luptă.

Alianța Nord Altlantică investește 7 milioane de euro și în baza aeriană 90 Otopeni de lângă București. Au nevoie de spații noi de garare pentru avioane mari de transport trupe și armament.

La Câmpia Turzii au început lucrări de 20 de milioane de euro în baza care ar adăposti încă o escadrilă de F16 pe care vrea România să o cumpere. Platformele de garare și turnul de control vor fi modernizate. Pista a fost deja adaptată: toate avioanele NATO pot ateriza aici, indiferent de dimensiuni. Pentru aceste lucrări și altele care sunt în plan, statul vrea să mărească bugetul Ministerului Apărării.

Dacian Cioloș: „Prevede alodarea bugetare a 2% din PIB începând cu 2017 și menținerea acestui nivel pentru următoarea decadă.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău