VIDEO | Radio Chișinău întreabă. Acasă sau peste hotare - unde se gândesc tinerii să-și creeze viitorul?

  • 14 Aprilie 11:15
VIDEO | Radio Chișinău întreabă. Acasă sau peste hotare - unde se gândesc tinerii să-și creeze viitorul?

Tinerii sunt viitorul Rep. Moldova, însă mulți se întreabă dacă ar trebui să rămână acasă sau să își creeze succesul în alte țări, având posibilități tot mai accesibile de studii și muncă în străinătate. Urmăriți un material realizat de reporterul Radio Chișinău, Mihaela Iorgu.

Radio Chișinău i-a întrebat pe câțiva tineri din capitală despre intențiile lor cu privire la această decizie și de ce unii aleg să rămână în țară, iar alții să plece. Cei mai mulți tineri spun că rămân în Rep. Moldova, pentru că aici sunt familia și prietenii.

„O să rămân în Rep. Moldova, pentru că dacă te dezvolți și investești corect în dezvoltarea personală și profesională, atunci și aici poți avea un viitor și un salariu bun”; „Aș dori să rămân acasă, dar din păcate nu văd aici destule posibilități”.

„Acasă, pentru că aici m-am născut și aici sunt rădăcinile noastre”.

„Acasă, aici e familia și prietenii și vreau să mă dezvolt în țara mea”.

„Dacă ești profesionist în domeniu, atunci poți să te dezvolți atât peste hotarele țării, cât și în Rep. Moldova, acum aș dori să rămân în Rep. Moldova”.

Alți tineri însă spun că nu își văd viitorul în Rep. Moldova, pentru că aici nu sunt destule posibilități, iar lucrul e mai bine plătit peste hotare.

„Eu nu mă văd în Rep. Moldova, pentru că peste hotare totuși lucrul e mult mai bine plătit”.

„Nu, în Rep. Moldova eu nu prea văd viitor pentru mine”.

„Peste hotare eu cred că o să am studiile mult mai bune, în comparație cu Rep. Moldova”.

Datele Biroului Național de Statistică din luna iunie 2023 relevă că în primul semestru al acestui an, rata tinerilor din Republica Moldova a scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 8 procente, circa 7 la sută în rândul tinerilor de 15-29 de ani și aproximativ 4 procente în rândul celor de 15-34 de ani.

Vizionați VOX-ul și urmăriți Radio Chișinău pentru afla când vom publica următorul episod.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău