VIDEO protest | Vitalie Dragancea le răspunde părinților constrânși să abandoneze serviciul, pentru că nu au cu cine lăsa copiii acasă: Să ceară ajutor de șomaj!
-
01 Iulie 2020 11:22
Mai mulți părinți au protestat astăzi în fața Guvernul nemulțumiți că autoritățile nu oferă soluții și sprijin părinților cu copii preșcolari. Din cauza stării de urgență, grădinițele au fost închise, iar părinții au fost nevoiți fie să abandoneze serviciul, fie să lase copii singuri acasă, nesupravegheați. Directorul executiv al Asociației “Părinți Solidari”, Ala Revenco, susține că în adresa Guvernului a fost expediată o petiție online cu solicitările părinților, însă, aceasta a rămas fără răspuns.
De asemenea, reprezentanții Guvernului au fost invitați la o masă rotundă pentru a discuta soluțiile pentru părinții cu copii preșcolari, însă, aceștia nu au onorat invitația. Părinții nu exclud că ar putea acționa Guvernul în judecată, dacă problema rămâne nesoluționată.
Noi nici până astăzi nu avem o soluție pentru părinții care au copii preșcolari și trebuie să iasă la lucru sau poate chiar merg la muncă. Solicitările se divizează în două categorii. Categoria numărul unu este redeschiderea grădinițelor, treptat, cu un număr mic de copii, cu toate măsurile de profilaxie necesare. Momentul numărul doi este ca statul să acorde protecție socială acelor părinți care în această perioadă, de patru luni de zile, de fapt au făcut lucrul grădinițelor. Ce preconizăm să facem? Una din soluții ar fi să dăm statul în judecată.
Solicitat de Radio Chișinău, consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, a declarat că părinții care și-au pierdut locul de muncă pot solicita ajutorul de șomaj. Potrivit lui, situația epidemiologică nefavorabilă ține, în prezent, grădinițele închise. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să decidă dacă vor fi sau nu deschise instituțiile preșcolare după 15 iulie, când se încheie starea de urgență în sănătate, a informat consilierul premierului, precizând, totodată, că decizia finală aparține administrațiilor publice locale.
Potrivit recomandărilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la prima etapă, grădinițele ar urma să funcționeze la capacitate redusă, adică, în grupe vor fi până la 15 copii. Părinții nu vor avea acces pe teritoriul instituției și vor trebui să semneze o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să aducă la grădiniță copiii sănătoși, să efectueze acasă termometria și să respecte cerințele de igienă.