VIDEO | Protest organizat de angajații Căilor Ferate din Moldova

  • 04 Martie 2021 09:15
VIDEO | Protest organizat de angajații Căilor Ferate din Moldova

Angajații de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” protestează în fața Parlamentului și a Președinției. Ei susțin că din luna noiembrie a anului trecut nu și-au primit salariile.

Deputatul socialist Oleg Lipski, președintele comisiei parlamentare de anchetă privind situația de la CFM le-a declarat protestatarilor că problema nu poate fi rezolvată fără un guvern plenipotențiar.

În replică, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a declarat că toate guvernările sunt responsabile de ceea ce se întâmplă la CFM. Totodată el a spus că trebuie să fie eliberat din funcție directorul interimar al CFM Adrian Onceanu care nu a făcut nimic pentru a soluționa problemele întreprinderii.  

Protestatarii au spus că încă anul trecut s-au adresat premierului Ion Chicu solicitând-i să intervină pentru a-l da afară pe directorul interimar însă nu au primit nici un răspuns.

Parlamentul a votat acum o lună constituirea unei Comisii de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la I.S. ”Calea Ferată din Moldova” și a activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Crearea Comisiei este legată de situația financiară proastă a întreprinderii, care a acumulat datorii de aproape jumătate de miliard de lei, inclusiv la plata salariilor. Proiectul a provocat atunci dezbateri în Parlament, deputații acuzându-se reciproc de  situația la care a ajuns întreprinderea. Șeful fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari a exprimat îngrijorarea că scopul creării acestei comisii ar putea fi de a ascunde falimentarea întreprinderii și transmiterea acesteia inclusiv unui alt stat.

Procuratura Anticorupție a pornit o investigație în legătură situația de la Calea Ferată a Moldovei, privind delapidarea avutului public, furturi, extorcări de bani și alte delicte în beneficiul unor grupuri organizate, a anunțat anterior deputatul Igor Munteanu, președinte al Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Întreprinderea are restanțe la achitarea creditelor în valoare de 59,4 milioane de lei, restanțe salariale de 35,5 milioane de lei, contribuții la fondurile de asigurări sociale și de sănătate - 26,9 milioane de lei, la buget - 5,5 milioane lei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău