VIDEO | Protest: Condamnăm situația de la Minsk, retrăim momente care s-au întâmplat în 2009 la Chișinău

  • 13 August 2020 14:38
VIDEO | Protest: Condamnăm situația de la Minsk, retrăim momente care s-au întâmplat în 2009 la Chișinău Ziarul de Gardă

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei Belarusului din Chișinău. Participanții la acțiunea de protest și-au manifestat în acest fel solidaritatea cu poporul din belarus și au condamnat acțiunile violente și persecuțiile poliției asupra protestatarilor pașnici.

Cu măști de protecție și pancarte, manifestanții au scandat „Rușine” în fața misiunii diplomatice a Minskului în Republica Moldova. Ei s-au declarat profund șocați de agresivitatea forțelor de ordine și a unităților Trupelor Interne asupra poporului belarus.

Unul dintre participanții la protest, Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, și-a exprimat speranța că acțiunile abuzive din Belarus vor înceta și a făcut o paralelă cu evenimentele din aprilie 2009 din Republica Moldova.

„Retrăim aceste momente inclusiv în contextul evenimentelor care s-au întâmplat la noi în 2009. Condamnăm lipsa de reacție a președinției și a altor instituții din R. Moldova față de ceea ce se întâmplă în Belarus. Regretăm foarte mult că în contextul pandemiei, organele de drept rețin în mod abuziv persoanele. Ele sunt deținute în condiții inumane. Sperăm că organele de drept vor investiga în mod echitabil acțiunile abuzive ale forțelor de ordine”, a declarat Ion Guzun.

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au transmis și o declarație către Ambasada Republicii Belarus, însă aceasta a rămas deocamdată fără răspuns.

Și zilele trecute, mai multe organizații ale societății civile și reprezentanți ai unor partide politice au protestat în fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău. Acțiunile de protest sunt menite să susțină cetățenii bieloruși, care protestează după alegerile de duminică, în care a ieșit învingător, potrivit Comisiei Electorale de la Minsk, Alexandr Lukașenko. Manifestanții contestă rezultatele alegerilor și le consideră fraudate. Acțiunile de protest din orașele din Belarus s-au soldat cu arestări, răniți în rândul protestatarilor și chiar două decese, anunțate oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău