VIDEO | Prima misiune spațială arabă spre Marte a fost lansată cu succes din Japonia

  • 20 Iulie 2020 08:17
VIDEO | Prima misiune spațială arabă spre Marte a fost lansată cu succes din Japonia

Emiratele Arabe Unite au devenit luni prima țară arabă care s-a alăturat eforturilor internaționale de explorare a planetei Marte: au trimis către Planeta Roșie o sondă, botezată „al-Amal” sau „Hope” (Speranța), pe care au lansat-o din Japonia, misiunea spațială până la atingerea destinației urmând să dureze șapte luni.

Sonda al-Amal (Hope), prima misiune spațială arabă spre planeta Marte, a decolat luni de la centrul spațial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după ce lansarea sa, prevăzută la 14 iulie, a fost amânată deja de două ori săptămâna trecută din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, relatează Agerpres și digi24.

Lansarea a putut fi urmărită în direct pe internet. Experții arabi din centrul spațial au urmărit lansarea purtând toți măști de protecție.

 

Lansată la ora locală 06:58 (ora 00:58, ora României), sonda spațială fără pilot la bord ar urma să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte în februarie 2021, marcând astfel cea de-a 50-a aniversare a unificării celor șapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite (EAU) fac eforturi să își dezvolte capacitățile științifice și tehnologice și să-și scadă astfel dependența de petrol.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari. Ea își propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice și sezoniere. EAU și-au anunțat intenția realizării acestui proiect în 2014 și au lansat un program spațial național în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu. 

Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut al Emiratelor Arabe care a fost trimis în spațiu, el ajungând în septembrie 2019 la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Populația țării, de 9,4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sunt muncitorii străini, este lipsită de instruire științifică și industrială în domeniul spațial. 

Planurile Emiratelor sunt însă ambițioase și vizează realizarea unei așezări pe Marte până în 2117.

Editare web: Luana Păvălucă

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău