VIDEO | Prima ambarcațiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deșeurilor din ape, a fost lansată în România

  • 05 Iunie 2021 18:25
VIDEO | Prima ambarcațiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deșeurilor din ape, a fost lansată în România

Prima ambarcațiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deșeurilor din ape, a fost lansată, sâmbătă, de Ziua mondială a mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din județul Brașov, România, în prezența ministrului Tanczos Barna și a directorului general al Apelor Române, Laszlo Barabas, transmite Agerpres.

Ambarcațiunea, unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată și realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului "Acționăm pentru ape", dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Apele Române și o companie din domeniul retail din România.

"Astăzi, vedem o ambarcațiune sută la sută românească, o tehnologie care, practic, aduce inovația în sprijinul și în slujba protecției mediului, dezvoltată de oameni de știință din România, de oameni tineri care au venit și au pus în slujba protecției mediului cunoștințele proprii, tehnologia modernă, și se alătură eforturilor ministerului", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.



Prezent la evenimentul prilejuit de Ziua mondială a mediului, la acumularea Tărlung, el a făcut și un apel către populație pentru colectarea deșeurilor, subliniind importanța conștientizării necesității unui comportament responsabil și nu a unor măsuri coercitive.

"Noi, zi de zi, trăim Ziua mediului, de luni până duminică, pentru că zilnic lucrăm pentru a proteja mediul înconjurător, pentru a elabora acte normative, pentru a impune respectarea acestora, lucrăm alături de instituțiile subordonate ministerului pentru o Românie mai curată, pentru ape mai curate, pentru aerul mai curat, care să nu ne afecteze prin poluare sănătatea, pentru schimbarea de mentalitate, pentru a impune, câteodată drastic, prin acțiuni, respectarea legii. Ziua de azi ar trebui repetată, practic, în fiecare zi de cetățenii României. Ar trebui să trăim zi de zi cu gândul la protecția mediului", a afirmat Tanczos Barna.

Andrei Coșuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociație care a avut inițiativa realizării acestei ambarcațiuni, a subliniat că aceasta este una "prietenă cu natura", unică în Europa, care nu poluează deloc și care are marele avantaj de a putea fi folosită și pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.

"În trei ani de când facem acțiuni de ecologizare a apelor ne-am dat seama că avem nevoie de o tehnologie care să plutească și să strângă deșeurile de pe ape. În 2019, am vrut să cumpărăm o ambarcațiune diesel (...), dar a venit covidul peste noi și ne-am dat seama că putem să alocăm timp să dezvoltăm o astfel de tehnologie, să o facem în România. (...) Din martie și până acum, un ponton simplu a fost transformat într-o ambarcațiune care strânge deșeurile. Tehnologia este una internațională, de exemplu bateriile sunt cumpărate din Statele Unite, de la Tesla - echivalentul unei mașini Tesla 3, care este penultima lor tehnologie. Este prima ambarcațiune sută la sută ecologică din Europa pentru că este alimentată din panouri fotovoltaice. Aceasta este noutatea absolută - și suntem foarte mândri de aceasta și de faptul că putem acționa banda de transport deșeuri și brațele respective doar din panouri solare. Ambarcațiunea nu poluează și este, pentru România - și ridic o minge la fileu autorităților -, soluția pe care putem să o acționăm pe lacurile unde nu avem voie cu motoare termice, clasice", a explicat Andrei Coșuleanu.

Potrivit directorului general al Apelor Române, Barabas Laszlo, sumele alocate pentru strângerea deșeurilor din ape, transportul, depozitarea și reciclarea acestora sunt considerabile, mai ales că și cantitățile de deșeuri sunt impresionante, deși se efectuează controale în permanență și se dau amenzi.

"Colegii noștri pe lângă faptul că strâng aceste deșeuri, în ultimele trei luni am avut peste 2.000 de controale efectuate pe tema salubrizării cursurilor de apă și a malurilor. S-au aplicat sancțiuni de peste 300.000 de lei, dar, pe lângă măsurile coercitive, trebuie să acționăm și asupra conștientizării oamenilor că deșeurile trebuie aruncate în locurile special amenajate, în așa fel încât să îngrijim mediul care ne-a fost dat", a spus Barabas Laszlo.

Ambarcațiunea ecologică românească a fost denumită "Ebisu", după zeul japonez protector al apelor, și va fi folosită, până la sfârșitul anului, pentru cel puțin alte opt intervenții rapide de ecologizare a unor lacuri și cursuri ale marilor râuri din România și afluenți ai acestora.

"Ebisu" are autonomie de până la șase ore și poate colecta într-o ieșire pe apă până la 350 de kilograme de deșeuri, realizând și o sortare a acestora.

Investiția pentru realizarea ambarcațiunii se ridică la 95.000 de euro, au precizat cei de la Act for Tomorrow. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău