VIDEO | Președintele Iohannis invocă Unirea Principatelor Române ca argument pentru referendumul pe tema grațierii

  • 24 Ianuarie 2017 07:22
VIDEO | Președintele Iohannis invocă Unirea Principatelor Române ca argument pentru referendumul pe tema grațierii

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, luni seară, că va propune organizarea unui referendum în care cetățenii României să se exprime pro sau contra proiectului de Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea. Liderul de la Cotroceni a precizat că el, personal, își dorește "o națiune condusă de politicieni integri, o națiune condusă de politicieni competenți", invocând momentul Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859.

Liderii PNL și USR, Raluca Turcan și Nicușor Dan, au anunțat că vor susține demersul președintelui Iohannis.

În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el și premierul Sorin Grindeanu știau de o săptămână despre intenția șefului statului de a iniția un referendum pe tema amnistiei și grațierii.

Șeful statului român a precizat, luni seară, că va începe demersurile pentru un referendum, întrucât "este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale și a grațierii".

Vă prezentăm și textul integral al declarației președintelui Klaus Iohannis.

"Astăzi, în seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, în Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul din evenimentele de suflet ale românilor, Mica Unire. Această unire s-a petrecut, cum toată lumea știe, în două etape: în 5 ianuarie 1859 la Iași și în 24 ianuarie 1859 la București, acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru România! România care, atunci, începuse să se manifeste. A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi numim «sferele de influență». Rusia fusese trimisă mai înspre Est și Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost «pentru» ca românii să-și exprime voința, și a fost destul de evident că această voință a fost unirea Principatelor, alții s-au opus.

Ce moment frumos că atunci românii și-au impus voința! Ce clasă politică am avut noi atunci, când a început să ia ființă națiunea română! Și ce clasă politică avem astăzi, când cei care au fost aleși să conducă țara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri.

Atunci, 1859, politicienii s-au preocupat de națiune, de Unirea Principatelor. Ai noștri se ocupă de grațiere - grațierea propriilor dosare. A fost ales atunci Cuza, Alexandru Ioan Cuza, domnitor în Moldova și în Țara Românească și s-a apucat de treabă. Unirea Principatelor a început prin alegerea aceluiași domnitor în ambele Principate, dar ea s-a înfăptuit prin ce s-a construit, prin instituțiile, autoritățile, entitățile, actele normative care au început să pună cap la cap ce se întâmpla în Moldova, ce se întâmpla în Țara Românească, și astfel Unirea s-a petrecut, în fapt, prin legiferare și prin administrare, prin guvernare.

1864. Codul Penal al lui Cuza a fost un cod penal după model francez, model considerat la vremea respectivă cel mai bun, cu o abordare modernă. A fost primul cod penal din România care incrimina corupția, care făcea referire la infracțiunile de abuz în serviciu și de conflict de interese.

Ce generație de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, și ce politicieni avem astăzi. O coaliție, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puțin discutabil: micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferență! Ce clasă politică am avut și unde am ajuns!

În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignați au ieșit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanțe de urgență legislația penală. Am auzit fel și fel de aberații. Imediat după ce au ieșit oamenii în stradă, activiști agitați și agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă - auzi, aberație - , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de grație statului de drept din România.

Sursa: RomaniaLibera.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3,29
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău