VIDEO | Președinta Maia Sandu a îndemnat la solidaritate pentru a trece cu bine de aceste crize

  • 20 Ianuarie 2022 17:58
VIDEO | Președinta Maia Sandu a îndemnat la solidaritate pentru a trece cu bine de aceste crize

Președintele Maia Sandu s-a adresat cetățenilor în contextul stării de urgență în sectorul energetic și al crizei sanitare. Șefa statului i-a îndemnat pe concetățeni să fie solidari pentru a trece cu bine de aceste crize, să manifeste grijă față de cei nevoiași, față de copii și oamenii în vârstă, să aibă grijă unii față de alții, transmite IPN.

În contextul creșterii rapide a numărului de cazuri COVID-19, tulpina Omicron, președinta i-a îndemnat pe cei care au simptome să se autoizoleze, iar pe cei care nu s-au vaccinat încă să o facă. „Mii de oameni sunt deja infectați cu această tulpină. Aproximativ 200 de copii sunt astăzi spitalizați cu COVID-19, iar prognozele pentru următoarele zile și săptămâni sunt mai mult decât alarmante. Repet încă o dată: putem trece mai ușor de această criză doar printr-un efort comun”, a menționat șefa statului.

Legat de starea de urgență în sectorul energetic, președintele a remarcat că Moldova nu poate renunța la importul de resurse energetice și nici nu poate, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. În aceste condiții, guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte. Totuși, Guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, oamenii trebuie să învețe să consume mai rațional energia. Să izoleze termic clădirile în care locuiesc și să economisească energie în instituțiile publice. Așa vor putea fi reduse costurile plătite pentru căldură și lumină.

Președintele i-a îndemnat pe cetățeni să nu se lase manipulați, divizați și amăgiți de populiștii sau de corupții care plâng după putere. „Să facem totul pentru a rămâne parte a lumii libere și să nu uităm cât de important este respectul pentru demnitatea umană”, este îndemnul șefei statului.

Maia Sandu a dat asigurări că conducerea țării va munci în continuare onest, cu dăruire, oricât de grele sunt condițiile, dar va reuși mai repede și mai ușor fiind uniți, solidari, ferindu-ne de minciună, falsuri și de capcanele întinse de grupările corupte. „Să ne folosim deci înțelepciunea, energia și capacitatea de adaptare pentru a trece cu bine peste aceste crize și pentru a avansa în demersul nostru comun – bunăstare pentru toți oamenii cinstiți ai țării noastre!”, a mai spus Maia Sandu.

Parlamentul a instituit astăzi stare de urgență, timp de 60 de zile, pentru a gestiona riscurile de securitate energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău