VIDEO | Polonezii "au anexat" ambasada Rusiei la Varșovia. La întrebarea pusă la "referendum" au fost posibile trei răspunsuri, toate "da"

  • 16 Octombrie 2022 10:22
VIDEO | Polonezii

Un referendum fictiv privind "anexarea" ambasadei Rusiei la Varșovia a fost organizat de mai multe asociații civice poloneze pentru a ironiza acțiunile expansioniste ale Rusiei în Ucraina.

"Anexările sunt la modă în acest sezon. Rușii au anexat teritorii ocupate în Ucraina", potrivit unui comunicat dat publicității de organizatorii acestei "consultări".

"Am decis să mergem pe această cale și să organizăm un referendum privind anexarea Ambasadei Rusiei... la Varșovia", au continuat ei.

Aceste ONG-uri s-au referit și la o glumă virală pe rețele sociale în care cehilor li se propune să preia controlul asupra exclavei ruse Kaliningrad.

Atât gluma cehilor, cât și inițiativa poloneză au fost inspirate de recentul anunț al Moscovei privind anexarea a patru regiuni ucrainene în urma unor referendumuri considerate "simulacre" de către occidentali.

Fluturând drapelul ucrainean albastru și galben și pancarte cu sloganuri precum "Terrorussia", Ia-ți labele de pe Ucraina!" și "Opriți acest rău!", aproximativ 3.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la acest referendum fictiv de la Varșovia.

Coada la vot s-a întins de-a lungul străzii care găzduiește fastuoasa ambasadă a Rusiei, în fața căreia era așezată urna.

Întrebarea pusă a fost: "Polonia trebuie să anexeze ambasada Rusiei?". Și trei răspunsuri - toate "da" - au fost posibile.

"Este o idee mult mai democratică decât aceste referendumuri pe teritoriul ucrainean care au avut loc sub (gloanțe de) pistoale și rachete", a comentat pentru AFP Mariia Volkolup, o avocată ucraineană de 33 de ani care locuiește în capitala Poloniei.

Organizatorii "referendumului" au propus ca clădirea ambasadei să fie folosită pentru adăpostirea refugiaților, să fie transformată într-un centru cultural, o grădină zoologică sau chiar o toaletă publică.

Grigori, un rus plecat din Moscova în august, a participat pentru că, a spus el pentru AFP, "condamnă acest război purtat de (președintele rus Vladimir) Putin" și vrea să arate astfel că "nu toți rușii îl susțin".

Acest bărbat de 46 de ani, care s-a mutat la Varșovia pentru că se simțea complice la război rămânând în Rusia, a salutat acest demers batjocoritor.

"Este o idee bună (...). Cred că nu ar trebui să ne pierdem niciodată simțul umorului. Pentru că războaiele sunt declanșate de oameni foarte, foarte serioși", a spus el.

Organizatorii evenimentului au afirmat că vor trimite o scrisoare deschisă liderilor polonezi pentru a le cere expulzarea ambasadorului rus, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău