VIDEO | Peste 20 de percheziții și rețineri în România și R. Moldova, într-o fraudă cu criptomonedă

  • 02 Martie 2023 15:03
VIDEO | Peste 20 de percheziții și rețineri în România și R. Moldova, într-o fraudă cu criptomonedă

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI și procurorii din Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara din România, au desfășurat peste 20 de percheziții în ambele state, urmate de reținerea a patru persoane, într-un dosar de spălare de bani, de peste 1,5 milioane RON, anunță Procuratura Generală.

Perchezițiile au fost desfășurate în 11 locații din România, precum și în Moldova – în Chișinău, Fălești și Ungheni. În cadrul operațiunii au fost ridicate pentru cercetare ulterioară: cartele  bancare, telefoane mobile, precum și alți purtători de informații electronice, care confirmă activitatea criminală a membrilor grupului infracțional investigat. În scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat, de la organizatorul schemei criminale a fost ridicat un automobil de lux estimat la 40.000 EUR, în vederea aplicării sechestrului.

Schema infracțională constă în înșelarea persoanelor, în România, sub pretextul investirii sumelor de bani pe platforme investiționale online. În acest scop, bănuiții au creat conturi false în rețele de socializare, conectate la companii inexistente Cele 32 de victime au fost selectate de bănuiți, începând din anul 2020, prin intermediul rețelelor de socializare, inclusiv prin publicitatea creată de influenceri din showbizul românesc. Printre acestea figurează și copii majori, care și-au convins și părinții să participe în schema investițională.

Bănuiții le promiteau persoanelor contactate că urma să investească sumele de bani încredințați lor de către victime, pe burse de vânzare-cumpărare a valutei virtuale, cu obținerea în maxim două luni a „profitului garantat.” Mai exact, aceștia lansau promisiuni false precum că profitul ar putea cifra uneori până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro, în 72 de ore vor primi dublu. Ulterior, banii investiți de către victime erau transferați pe conturile din Moldova ale făptașilor, unde banii erau spălați pentru camuflarea originii lor ilegale. Mai mult, pentru câștigarea încrederii victimelor, acestea au fost inițial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit.

În continuare, 20 de persoane urmează să fie audiate în calitate de bănuiți. Acestea au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, fără antecedente penale, unii din ei fiind studenți în România. Pe parcursul investigațiilor, părțile din dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În Moldova, reținerea a avut loc cu sprijinul Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a INI din cadrul Poliției. Succesul operațiunii în ambele state a fost asigurat cu sprijinul și sub egida agenției Eurojust și a Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC. Prin intermediul SELEC a fost realizat schimbul de informații (1540 la număr) în interesul părților grupului comun de investigație moldo-român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:5,14 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău