VIDEO/Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Partidele clone, spoilerele și trolii prezente în această campanie electorală au scopul să rupă voturi de la partidele populare, să creeze confuzie sau să hărțuiască unii candidați
-
01 Iulie 2021 16:48
Partidele clone, spoilerele și trolii sunt prezente în această campanie electorală și au scopul să rupă voturi de la partidele populare, să creeze confuzie sau să hărțuiască unii candidați, observă comentatorul politic Ion Tăbârță.
El a explicat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că aceste practici fac parte din tehnologiile politice sofisticate, utilizate intens în ultimele campanii electorale:
„Practic începând cu alegerile din 2014, noi în permanență am avut astfel de tehnologii politice. În anul 2014 avem renumitul caz al Partidului Comunist Reformator din Moldova, având exact aceeași abreviere ca PCRM - Partidul Comuniștilor. Practic, cu același simbol, acest partid a fost la limita de a trece mai departe în parlament. Evident, aceste voturi au fost rupte de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Aceste practici în ultimii aproape zece ani sunt destul de sofisticate. Să nu uităm că la alegerile prezidențiale din 2016 am avut-o pe Maia Laguta, numele Maia evident clona Maiei Sandu, a acumulat în jur de zece mii de voturi. Alegerile pe circumscripție din 2019, am avut chiar și un Andrei Nastas, pentru că pe acea circumscripție candida Andrei Năstase, unul din liderii Blocului ACUM și liderul Platformei DA. Avem ”spoilere” de tip clasic, troli ș.a.m.d., spoilere la anumite partide plasate intenționat pe dreapta echerului politic. Chiar și în actuala campanie avem spoilere. Este evident că ele nu vor trece în parlament, dar ele pur și simplu vin să rupă din voturile electoratului pe dreapta. Vin să creeze confuzie. Sau partidele care vin, pur și simplu, să hărțuiască un anumit partid sau candidați. PACE este primul pe listă, este un partid care are drept scop să hărțuiască PAS-ul, să hărțuiască dreapta pro-europeană, dar totodată, pe președintele Maia Sandu”, a declarat expertul.
Amintim că Partidul Noua Opțiune Istorică și-a schimbat denumirea în Partidul Alternative și Șanse cu puțin timp înainte de începutul perioadei electorale și a solicitat înregistrarea în calitate de simbol electoral a abrevierii PAȘ, asemănătoare cu PAS – a Partidului Acțiune și Solidaritate. Comisia Electorală a respins însă această cerere, iar formațiunea a atacat decizia CEC în instanța de judecată.