VIDEO | Operațiune internațională „VEGAS”de destructurare a unei grupări specializată în circulația ilicită a substanțelor toxice și radioactive

  • 06 Decembrie 2019 17:33
VIDEO | Operațiune internațională „VEGAS”de destructurare a unei grupări specializată în circulația ilicită a substanțelor toxice și radioactive

Investigație, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol-ului, a fost destructurată o grupare criminală organizată transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice. Potrivit unui comunicat la Poliției Republicii Moldova, au fost reținute trei persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3 000 000 euro.

Potrivit unui comunicat la Poliției Republicii Moldova, au fost reținute trei persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3 000 000 euro.

Astfel, ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigație, sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul autorităților Austriei și reprezentanților Europol, la 25 noiembrie au reținut, pe teritoriul Austriei, doi bărbați și o femeie – cetățeni străini  – pentru fapte de păstrare, transportare și comercializare a substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Sursa citată spune că, aceștia au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către  doi  investigatori  sub acoperire al autorităților din Moldova un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3 000 000 euro.

Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei.

 La această etapă, aceștia se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranți – un bărbat, cetățean străin, în vârstă de 37 de ani – și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei.

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Tranzacția a avut loc în Viena, unde aceștia au și fost arestați și se află în custodia autorităților austriece.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, așa categorii de infracțiuni sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 10 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău