VIDEO | OMS: Peste 300 000 de cetățeni ai Republicii Moldova suferă de depresie

  • 10 Octombrie 2017 15:25
VIDEO | OMS: Peste 300 000 de cetățeni ai Republicii Moldova suferă de depresie

Considerată boala secolului, depresia macină zilnic mii de cetățeni din Republica Moldova și de peste hotarele țării. Specialiștii avertizează că la evidența medicilor se află circa 100.000 de persoane cu tulburări psihice, însă potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 300.000 de persoane din Republica Moldova suferă de tulburări de depresie și anxietate.

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR MOLDOVA.

Psihologul Dorina Vasilache susține că o stare de tristețe care apare într-un moment este firească, însă dacă aceasta durează mai mult de câteva săptămâni, atunci am putea vorbi despre o depresie.

„Când nu te mai poți concentra pe activitățile care acum o lună, două, le făceai cu ușurință. Când vrei să stai mai mult singur, când vrei să te detașezi de cercul tău de prieteni sau dimineața nu te trezești cu bună dispoziție, cum o făceai înainte, persoana se confruntă cu primul episod al depresiei”.
Simptomele depresiei sunt mai greu de depistat, afirmă psihologii, însă rolul apropiaților, colegilor, prietenilor este foarte mare, întrucât ei sunt primii care observă schimbări în comportamentul și aspectul fizic al persoanei.

În lupta cu tulburările de depresie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis o hotărâre prin care se dispune crearea de centre comunitare de sănătate mintală, dar și integrarea serviciilor de sănătate mintală în medicina de familie. În acest moment, în țară, există 40 de astfel de centre.

„Este crucial ca intervenția în sănătatea mintală să fie una multidisciplinară, complexă și bazată pe necesitățile beneficiarului. Odată cu dezvoltarea serviciilor comunitare, aceste servicii au fost diversificate, inclusiv cu echipe mobile, cu asistență socială și de incluziune socială, cu servicii de asistență psihologică, inclusiv psihoterapie”, afirmă Arcadie Astrahan, directorul Centrului de Sănătate Mintală din sectorul Botanica.

Potrivit președintelui Asociației Române de Psihiatrie, Cătălina Tudose, în România medicii au fost instruiți pentru ca la nivelul cabinetelor lor să fie recunoscute depresiile incipiente.

„Medicii de familie chiar au posibilitatea să prescrie medicamente antidepresive. Persoanele care suferă de depresie beneficiază nu numai de tratament medicamentos, ci și de consiliere, totul depinde de tipul acesteia. Atunci când depresia este mai gravă, medicul de familie este instruit să direcționeze pacientul către un cabinet psihiatric”, afirmă Cătălina Tudose.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel mondial.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău