VIDEO | O nouă formă de auroră boreală, descoperită de pasionați și cercetători finlandezi

  • 30 Ianuarie 2020 20:29
VIDEO | O nouă formă de auroră boreală, descoperită de pasionați și cercetători finlandezi

Noua formă a luminilor nordului a fost descoperită pentru prima dată în 2018, în fotografii surprinse de pasionați care colaborau cu institutul de meteorologie. Ei au numit această formă ''dune'' datorită asemănării cu dunele de nisip de pe o plajă. Culoarea lor este verde. Mai multe apariții ale fenomenului au fost surprinse ulterior și de camerele de observare.

Cel mai probabil, dunele sunt valuri de atomi de oxigen aflate la o înălțime de aproximativ o sută de kilometri, care fac să strălucească un flux de particule de la soare, potrivit institutului.

Într-un studiu recent, a fost analizată în sens invers apariția unei dune, până la punctul de origine, un ''canal de undă'', creat în mezosferă, un strat al atmosferei, și în limita sa, numită mezopauză, un strat atmosferic de tranziție între mezosferă și termosferă.

Potrivit studiului, noua formă de auroră boreală va face posibilă o nouă modalitate de analizare a condițiilor din atmosfera superioară.

Minna Palmroth, cadru didactic la Universitatea din Helsinki, a descris miercuri rezultatele cercetărilor asupra dunelor, pe care le-a numit ''o descoperire uluitoare'', deoarece reprezintă un mecanism de interacțiune care nu a mai fost observat anterior, între ionosferă și mezosferă.

Palmroth a menționat într-un comunicat de presă al universității că regiunea cuprinsă între 80 și 120 de kilometri deasupra suprafeței terestre este una dintre ''zonele cel mai puțin cercetate ale Pământului'', deoarece reprezintă o provocare pentru instrumentele de măsurare, transmite AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău