VIDEO | O mașină de criptat "Enigma" folosită de naziști, descoperită de scafandri germani în Marea Baltică

  • 05 Decembrie 2020 17:19
VIDEO | O mașină de criptat

O mașină de criptat "Enigma", rămasă pe fundul Mării Baltice după Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în noiembrie de scafandri germani, potrivit AFP, citat de news.ro.

Mașina de criptat a fost descoperită în golful Gelting de o echipă de scafandri care efectuează operațiuni de identificare și recuperare a plaselor de pescuit abandonate ce pun în pericol viețuitoarele maritime pentru organizația World Wildlife Fund (WWF), notează sursa citată

La început, scafandrii au crezut că au găsit o simplă mașină de scris. Dar arheologul Florian Huber a înțeles rapid că este vorba despre o descoperire excepțională. 

"Am făcut câteva descoperiri ciudate și incitante în ultimii douăzeci de ani. Dar nu am visat niciodată să găsesc într-o zi una dintre legendarele mașini Enigma", a comentat dr. Huber. 

Mașinile "Enigma" îi ajutau pe naziști să cifreze și să descifreze mesajele cu scopul de a putea comunica informații secrete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar experții britanici în criptografie, conduși în special de celebrul matematician Alan Turing, au reușit să decripteze aceste coduri, ceea ce le-a permis Aliaților să dobândească un avantaj în lupta navală pentru controlul Oceanului Atlanticului.

Cu puțin timp înainte de capitularea germană în mai 1945, echipajele de pe aproximativ 50 de submarine au urmat ordinul de a-și scufunda navele pentru a evita capturarea lor de către Aliați. Atunci ar fi putut ca mașina "Enigma", descoperită de scafandri, să ajungă pe fundul mării, estimează dr. Huber. 

Aparatul va ajunge la Muzeul de Arheologie din Schleswig. Se estimează că au mai rămas câteva sute în lume, unele dintre ele se vând cu zeci de mii de euro la licitații. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău