VIDEO / O companie privată din China a lansat prima rachetă din lume alimentată cu oxigen și metan lichid, depășindu-și rivalii americani

  • 12 Iulie 2023 16:10
VIDEO / O companie privată din China a lansat prima rachetă din lume alimentată cu oxigen și metan lichid, depășindu-și rivalii americani

O companie privată din China a lansat miercuri prima rachetă din lume alimentată cu oxigen și metan lichid, depășindu-și rivalii americani în cursa trimiterii în spațiu a ceea ce ar putea deveni următoarea generație de lansatoare orbitale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Racheta portantă Zhuque-2 a fost lansată la ora locală 9:00 (1:00 GMT) de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei și și-a încheiat zborul conform planului, a relatat presa de stat.

Aceasta a fost cea de-a doua tentativă a LandSpace, cu sediul în Beijing, una dintre primele companii din sectorul lansării de rachete comerciale din China, de a trimite în spațiu Zhuque-2. O primă tentativă, care a avut loc în decembrie, s-a încheiat cu un eșec.

Lansarea de miercuri a plasat China în fața rivalilor americani, printre care SpaceX, compania lui Elon Musk, și Blue Origin a lui Jeff Bezos, în cursa către lansarea de vehicule spațiale portante alimentate cu metan, un combustibil considerat mai puțin poluant, mai sigur, mai ieftin și mai adecvat pentru rachetele reutilizabile.

LandSpace a devenit, de asemenea, a doua companie privată chineză care lansează o rachetă cu combustibil lichid. În aprilie, Beijing Tianbing Technology a lansat cu succes o rachetă alimentată cu kerosen și oxigen, evenimentul constituind un pas înainte către dezvoltarea rachetelor care pot fi realimentate și reutilizate.

Interesul companiilor spațiale comerciale din China față de acest sector a crescut după anul 2014, când guvernul a permis investițiile private în industria de profil. LandSpace este una dintre cele mai vechi și mai bine finanțate dintre acestea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău