VIDEO | Noi imagini cu petrolierul britanic capturat de Gardienii Revoluției din Iran. Situația este extrem de tensionată

  • 21 Iulie 11:33
VIDEO | Noi imagini cu petrolierul britanic capturat de Gardienii Revoluției din Iran. Situația este extrem de tensionată Petrolier britanic sechestrat Iran

Petrolierul britanic Stena Impero rămâne în custodia Iranului, după ce a fost sechestrat vineri în Strâmtoarea Ormuz, ridicând nivelul tensiunilor dintre Teheran și marile puteri occidentale. 

Presa de stat iraniană, care a publicat un nou video din timpul capturării navei Stena Impero, a anunțat că petrolierul a fost reținut în urma unui incident în care a fost implicată o barcă de pescuit și pentru că ar fi încălcat reglementările internaționale. 

Într-o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU, Marea Britanie afirmă însă că petrolierul se afla în apele teritoriale ale Omanului când forțele iraniene au intervenit.

„Acțiunile de ieri din Golf reprezintă semne îngrijorătoare cu privire la faptul că Iranul merge pe un drum periculos, ilegal și destabilizator, după ce autoritățile din Gibraltar au sechestrat în mod legal un petrolier care se îndrepta spre Siria”, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt .

„După cum am spus și ieri, reacția noastră va fi una atent analizată, dar robustă. Încercăm să găsim o modalitate de a rezolva această problemă”, a adăugat el.

Franța și Germania au condamnat acțiunile Iranului.

De asemenea, Uniunea Europeană a cerut sâmbătă Iranului să elibereze imediat petrolierul britanic capturat vineri în strâmtoarea Ormuz, avertizând că evoluţiile în jurul acestui caz prezintă riscul unei escaladări a unei situaţii deja tensionate.

„Sechestrarea a două nave de către autorităţile iraniene în strâmtoarea Ormuz provoacă mare îngrijorare”, spune un purtător de cuvânt al politicii externe a UE într-un comunicat.

Armata americană a declarat că monitorizează din aer strâmtoarea Ormuz din Golful Persic. „Avem avioane de patrulare care operează în spaţiul aerian internaţional monitorizând situaţia din strâmtoarea Ormuz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului central american Earl Brown, într-un e-mail trimis dpa.

Între timp, Arabia Saudită a declarat că va găzdui forţe americane în regat pentru a „consolida securitatea şi stabilitatea regională”.

Preşedintele american, Donald Trump, într-o întâlnire cu presa înainte de a părăsi Washingtonul pentru weekend, a subliniat alianţa de lungă durată dintre Statele Unite şi Marea Britanie şi a spus că Administraţia SUA va fi în contact cu Londra.

Trump a mai spus că l-a autorizat pe senatorul Rand Paul, un aliat republican şi un sceptic al războiului, să angajeze discuţii cu Iranul. Statele Unite au acuzat ţara islamică de atacuri asupra petrolierelor, acuzaţii pe care Teheranul le neagă.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
21,18 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,1 m/s
Thu
23 °C
Fri
23 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău