VIDEO | Moment emoționant: Muzicieni din 30 de țări ale lumii, inclusiv R.Moldova, cântă „Oda Bucuriei” în perioada de autoizolare

  • 08 Aprilie 2020 12:39
VIDEO | Moment emoționant: Muzicieni din 30 de țări ale lumii, inclusiv R.Moldova, cântă „Oda Bucuriei” în perioada de autoizolare

13 adolescenți din R.Moldova, membri ai corului incluziv La La Play Voices, au participat într-un proiect global care a reunit 140 de muzicieni din toată lumea, sub egida rețelei globale de orchestre ”Better Together”.

În perioada de autoizolare din cauza pandemiei de Covid-19, muzicieni din 30 de țări ale lumii au înregistrat „Oda Bucuriei” de Beethoven, care este și imnul Uniunii Europene.

Corul incluziv La La Play Voices a fost fondat în 2018, la inițiativa Orchestrei Naționale de Tineret, împreună cu UNICEF, Fundația Est-Europeană, Suedia, și Ministerul Educației Culturii și Cercetării. Corul a crescut de la 20 de participanți la prima ediție și numără în prezent 130 de copii din toate raioanele țării, inclusiv UTA Găgăuzia și partea stângă a Nistruluii.

”Este simbolică lansarea acestui proiect anume în Săptămâna Mondială a Lucrătorului Medical, fiind o manifestare de solidaritate cu cadrele medicale din întreaga lume, care se află în prima linie de luptă cu pandemia. Copiii și tinerii sunt generația viitoare de oameni de știință și medici.
Orice criză prezintă posibilitatea de a-i ajuta să învețe, să cultive compasiunea și să fie puternici în timp ce construiesc o lume mai bună,” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară.

”Acest proiect incredibil denotă puterea de solidaritate umană în contextul unei amenințări globale. ”Oda Bucuriei” semnată de Beethoven este poate cea mai reușită expresie a unității globale, a forței de a învinge și a dreptului de trăi mâine într-o lume mai bună. Aduc mulțumiri și expresie de bucurie inițiatorilor proiectului pentru reușită și a faptului că au inclus 13 copii din proiectul La La Play Voices, oferind copiilor Moldovei o voce,” a menționat Andriano Marian (dirijor MNYO).

Despre rețeaua globală ”Better Together” Fondată de Orchestra Europeană de Tineret a Uniunii Europene, Musica Ricercata, Orchestra Națională de Tineret din Canada, Orchestra de Tineret a Rusiei, Orchestra Națională de Tineret din Singapore, Orchestrele de Tineret din Melbourne,  Filarmonica de Stat a Transilvaniei, North Macedonia Filarmonica, Corul de copii Radio României și Orchestra Națională de Tineret din Moldova prin corul incluziv La La Play Voices. Proiectul pune în valoare, prin muzică, valori general umane precum iubirea, prietenia, creativitatea,  solidaritatea și unitatea. Adolescenții spun că au trăit clipe de neuitat și au înțeles cât de importantă este solidaritatea în aceste momente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău