VIDEO | Ministerul român al Apărării va cumpăra sisteme de rachete sol-sol HIMARS și încă 36 de avioane F-16

  • 26 Iulie 2017 16:57
VIDEO | Ministerul român al Apărării va cumpăra sisteme de rachete sol-sol HIMARS și încă 36 de avioane F-16

România va cumpără sisteme mobile americane de artilerie cu rachete HIMARS și va achiziționa încă 36 de avioane de vânătoare F-16 până în 2022, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu. Ministrul a precizat că ministerul caută să achiziționeze cât mai repede și camioane noi pentru transportul trupelor.

"173 de bucăți ne-am propus într-o primă etapă", a spus Țuțuianu, citat de HotNews.ro

"Pe lângă achiziția rachetelor #Patriot, o să începem procedurile pentru achiziția sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea că ele nu vor fi achiziționate în acest an și nu vom face plăți.", a declarat Țuțuianu.

Conform planului de achiziții Mapn aprobat de Parlament în primăvară România are în vedere achiziționarea unui sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare. Mai exact, 3 sisteme a 18 instalații de lansare (54 instalații de lansare) cu o valoare estimată la circa 700 de milioane de euro.

Pe lângă această nouă achiziție, Țuțuianu a mai precizat că România va cumpăra alte 36 de avioane de vânătoare multirol până în 2022. Viitoarele avioane vin să completeze flota actuală de F-16-9 intrate deja în dotare și 3 care vor veni în acest an din Portugalia.

Țuțuianu a mai precizat că Mapn va achitiona 30 de autobuze și 72 de microbuze și va decide asupra unei achiziții de camioane pentru transportul trupelor.

"Vom decide și dacă putem face o achiziție directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziție publică într-o procedura simplificată. (...) 173 de bucăți ne-am propus într-o primă etapă", a spus Țuțuianu.

Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactivă, cu lansatoarele montate pe camioane, cu câte șase rachete de 227mm M270 sau cu o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat în dotarea forțelor ameriacane în 2005 și de atunci a mai fost achiziționat de Singapore, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău